Spletne domene

6 Feb

Ko smo pripravljeni, da svetu pokažemo svoje produkte in storitve, bomo potrebovali domeno. Bolj podrobno, potrebovali bomo ime spletne domene pod katerim bo živela naša spletna stran. Vse se prične z izdelavo spletne strani in gostovanjem. Dobro je, če poznamo vsaj malo računalniškega žargona, kar se tiče izbire imena, saj se tako lahko lažje orientiramo, ko bomo zaganjali svoj spletni posel. Pogledali si bomo vse, kar potrebujemo vedeti o naši bodoči domeni, njeni uporabi ter sestavnih delih, ki jo sestavljajo.

Kako je povezana z našo spletno stranjo?

Domena je dejansko naslov naše spletne strani. Lahko bi rekli, da deluje enako kot hišni naslov ali ime ulice. Za domeno deluje IP naslov, ki je kratica za Internetni Protokol. Vsaka spletna stran ima svoj IP, ki lahko izgleda nekako takole: 253.342.124.592 – serija številk, ki kažejo na naslov našega strežnika, kjer se spletna stran nahaja. Domena pa zamaskira to dolgo in nezanimivo številko v ime, ki si ga lažje zapomnimo.

To pomeni, da če želimo obiskati želeno spletno stran, ne bomo potrebovali vtipkati dolge številke IP naslova, ki kaže na našo spletno stran, ampak lahko samo vtipkamo ime domene in bomo dobili enak rezultat.

Sestavni deli imena domene

Ime domene je razvrščeno v tri kategorije, ki se bere od desne proti levi. Ta kategorije so:

  • Domena najvišje ravni

Razumemo tudi jo tudi, kot končnica domene. Končnice so lahko mednarodne, kot naprimer .com, .org, .net ipd. Lahko se pa tudi omejena na državno regije, kot .si, .hr, .it ipd.

  • Domena srednje ravni

To je dejansko najbolj zanimiv del domene, saj je ime, ki si ga izberemo, ko izbiramo paket gostovanja za našo spletno stran. To je lahko ime našega podjetja ali projekta, kjer smo omejeni na največ 64 znakov.

  • Ime naprave

Ime naprave je vsem najbolj poznan del domene. Nahaja se na začetku z WWW, kar pomeni, da bo strežnik, kjer se nahaja spletna stran, posredoval našemu računalniku HTML verzijo kode, ki jo bo znal naš računalnik prebrati in izpisati na zaslonu.

Gostovanje in izbira strežnikov

Domeno lahko kupimo na različnih internetnih registrih. Najbolj pa priporočamo, da jo vzamemo skupaj z gostovanjem, saj lahko preverimo ime, kupimo domeno in izberemo paket gostovanja skupaj. To nam bo omogočilo, da imamo podporo za vse elemente naše spletne strani na enem mestu. Podjetja bodo imela največ koristi od tega, saj bodo v primeru tehničnih težav imela na voljo strokovnjake, ki bodo imeli vpogled delovanje strežnika in domene.

Podobne teme: