Domena HR za raznovrstne spletne strani

2 Jun

Vzpostavitev spletne strani ni nikoli lahek podvig. Odločilni trenutek pa pogosto predstavlja izbira imena. Vsaka država ima svojo edinstveno končnico. Za Hrvaško pa je to domena HR, ki je v obstoju že od leta 1993. Zato je pomembno, da poznamo, kako je omenjena država vstopila v kibernetični prostor in omogočila tisočim podjetnikom in fizičnim uporabnikom, da uporabljajo končnico za svojo spletno stran, ki je dandanes poznana v mnogih delih sveta. Obenem pa bomo tudi nekaj rekli o posebni izvedbi končnice .HR, ki je vedno bolj popularna.

Kako je domena HR nastala?

Razvoj računalniško-informacijske tehnologije je prinesel skozi leta mnoge prej nepredstavljive načine komuniciranja. Še nekaj desetletij nazaj si nismo mogli misliti, da bomo dandanes počeli skoraj vse – od poslovanja do zasebnega komuniciranja preko računalnikov. Odločilni trenutek za Hrvaško pa je bil 27. februar, saj je takrat ICANN prepoznal domeno HR kot uradno končnico. ICANN je internacionalna organizacija, ki skrbi za skladnost standardov in drugih pravil, kar se tiče svetovnega spleta.

Vsaka država ima svojo edinstveno domensko končnico, za Hrvaško je to .HR.

Ko je bila domena HR priznana kot uradna, je Hrvaška začrtala svojo digitalno prisotnost v svetu. Tako so pričele nastajati prve spletne strani s HR domeno, ki so bile dostopne širši publiki. To pa je izredno pomemben mejnik za katerokoli državo, saj je nekakšne vrste oznaka, da se je pričel digitalni razvoj poslovanja, komuniciranja in drugih aktivnosti.

Zakaj je domena HR tako posebna?

CARNET, ki je mednarodna kratica za akademsko in raziskovalno mrežo skrbi za delovanje in usklajevanje pravil domen na Hrvaškem. To pa tudi pomeni, da skrbi za razvoj domene HR in njenih različnih izvedb. Tako je poskrbljeno, da je Hrvaška digitalna identiteta neprenehoma v razvoju. 

Posebnost domene HR je ta, da jo lahko registrirajo fizične in uradne osebe brezplačno. Brezplačne HR domene sestavljajo skoraj tri četrtine vseh omenjenih domen, kar je presenetljivo. Registrirajo pa jih lahko tudi drugi uporabniki, če izpolnjujejo pogoj, da se njihovo podjetje nahaja v Evropski Uniji.

Posebna izvedba domene HR

Razvoj različnih končnic za spletne strani je v zadnjih letih nam ponudil številne možnosti. Dandanes poznamo raznovrstne domene, ki jih lahko uporabimo za spletne stran. Je pa res, da so klasične COM, ORG in podobne najbolj poznane končnice in zato najbolj zaželene. Enako pa velja za domeno HR, saj predstavlja končnico države Hrvaške. Poznamo pa tudi domeno COM HR, ki je idealna za poslovne uporabnike, ki želijo poslovati svetovno in tudi lokalno. Ker ime vsebuje dve končnici, ima  lastnosti obeh. To pa je lahko velika prednost v primeru, da želimo vzpostaviti podjetje, ki posluje lokalno in svetovno.

Podobne teme: