Zagon naše lastne spletne strani

13 Sep

Za postavitev svoje lastne spletne strani je potrebno kar nekaj znanja in idej. Pred tem pa se moramo prepričati, da imamo vse, kar je potrebno, da to naredimo. Izbira domene in njene končnice, oblike spletne strani ter drugih elementov je lahko dokaj dolgotrajen proces. Vendar moramo pred vsem tem še za nekaj poskrbeti, brez česar ne bi mogli sploh nič od prej naštetega narediti. Tukaj moramo omeniti spletno gostovanje, ki omogoča, da ljudje lahko sploh dostopajo do naše spletne strani.

Osnovne funkcije gostovanja

Ponudnik spletnega gostovanja nam bo dal možnost nakupa več različnih konfiguracij strežnika. Vsaka konfiguracija ima svoje prednosti in slabosti. Izbira je odvisna od naših trenutnih in bodočih potreb, ki jih bo imela spletna stran. 

V vsakem primeru pa bomo imeli dostop do številnih funkcij gostovanja, ki so:

 • FTP dostop do strežnika

FTP dostop je izredno priročna funkcija, ki nam lahko nemalokrat pride prav. Omogočan nam, da direktno dostopamo do datotek, ki so na strežniku. Tako lahko z našega računalnika prenesemo na strežnik datoteke, slike, programsko kodo ipd. Te podatki bodo potem vidni na spletni strani.

 • Elektronska pošta

Vsak paket gostovanja običajno vsebuje domensko e-pošto. Ta izgleda naša elektronska pošta veliko bolj profesionalna, saj vsebuje ime naše domene, kot je info@mojepodjetje.si.

 • Podpora za spletne gradnike

S spletnimi gradniki si veliko lažje naredimo moderno spletno stran. Prihranijo nam čas, ki bi ga potrebovali, da bi posamično vnašali HTML in drugo kodo, da bi izdelali spletno stran. Najbolj popularni gradniki so trenutno WordPress, Magento, Drupal in drugi.

 • Strokovna pomoč v primeru okvare

Vsi ponudniki gostovanja, kot je www.domovanje.com, imajo na voljo strokovnjake, ki nam v primeru izpada strežnika in drugih težav hitro priskočijo na pomoč. 

Podpora za spletne storitve

Da bi imeli najboljšo izkušnjo poslovanja, bo naše podjetje potrebovalo 24/7 pomoč pri poganjanju spletne strani. Poleg tega pa bomo potrebovali tudi spletno gostovanje, ki bo imelo dobro podporo. Večino današnjih ponudnikov omenjenih storitev ponuja veliko več, kot samo strežnike. Poleg tega pa imamo vedno na razpolago pomoč v primeru tehničnih težav s strani gostovanja.

Profesionalen ponudnik gostovanja bo imel mnogo možnosti pri izbiri našega paketa, kot so:

 • Izbira domene in njene končnice

Domeno lahko registriramo z lokalno ali svetovno končnico. Tako si lahko izberemo spletno stran, kot je domena .si, .com, .hr, .net ipd.

 • Izbira SSL certifikata

Zadnje nekaj let razni spletni iskalniki dajejo močan poudarek na varnosti vseh spletnih strani. Tako je SSL certifikat skoraj nujen za višji prikaz naše spletne strani v iskalnem nizu.

 • Izbira različne konfiguracije strežnika

Vsak uporabnik spletnega gostovanja ima potrebo po različno močnem strežniku. Tako bomo imeli na izbiro veliko možnost najema točno take konfiguracije, ki je za nas najbolj ugodna in učinkovita.

https://www.youtube.com/watch?v=BDdACdrs1vE&t=143s

Najboljša izbira je naša domena .si za lokalno poslovanje

Preden se odločimo izdelati spletno stran je izredno pomembno, da imamo izbrano pravo domeno in končnico. Dandanes imamo na voljo ogromno različnih končnic, vendar je uporaba za lokalno poslovanje v Sloveniji najboljša domena .si.

Izbira lokalne končnice je predvsem uporabna zaradi številnih prednosti, ki nam jih nudijo spletni brskalniki. Tako bomo imeli boljšo SEO optimizacijo za ključne besede, ki jih bodo uporabniki iskali po spletu. To je izredno pomembno za trgovinska in storitvena podjetja, kjer je konkurenca zelo visoka. Domena .si nam bo omogočala, da:

 • Imamo boljšo SEO optimizacijo na Slovenskem trgu
 • Uporabniki bodo lažje prepoznali, da je naša spletna stran lokalna Sloveniji
 • Bomo lahko lažje konkurirali že ustanovljenim podjetjem, ki prodajajo podobne ali enake storitve in izdelke

Izbira strežnikov

Spletno gostovanje poteka na močnih računalnikih, ki jim pravimo strežniki. Narejeni so tako, da nam nudijo hitro delovanje spletne strani. To je tudi razlog, da so dostikrat strežniki deljeni, kar pomeni, da en tak računalnik uporablja več sto uporabnikov hkrati.

Naša domena .si ali domena z drugo končnico bo potrebovala strežnik, da bomo lahko dostopali do naše spletne strani. Nekateri uporabniki potrebujejo močnejše, drugi pa bolj osnovne strežnike. Tako je spletno gostovanje lahko:

 • Deljeno

To je najcenejše in najbolj osnovno gostovanje, ki ga danes poznamo. Strežnik in njegove sposobnosti si deli več uporabnikov hkrati.

 • VPS

Virtualno gostovanje je idealno tudi za večja podjetja. Tukaj si tudi deli strežnik več uporabnikov, vendar ima vsak zakupljen svoj del zmogljivosti, kot je pasovna širina, prostor, moč procesorja ipd.

 • Namensko

V tem načinu najamemo celoten strežnik za naše potrebe. To je uporabno, če bomo gostili spletno stran ali več strani, ki bodo imele ogromen obisk.

 • V oblaku

To je najdražji način spletnega gostovanja, vendar tudi najmočnejši. Več strežnikov hkrati sodeluje, da poganja našo spletno stran. 

Ne glede na to ali je naša domena .si ali druge končnice, bomo mogli izbrati paket gostovanja. Kasneje, če se naše zahteve povečajo, lahko tudi nadgradimo naš paket gostovanja. To nam omogoča izjemno prilagodljivost realnemu svetu naše spletne strani.

Podobne teme: