Pekoč jezik kaže na pomanjkanje vitamina B1 in želodčne kisline

24 Jan

Ste vedeli, da jezik razkriva stanje vašega telesa? Če ste zdravi, je vaš jezik praviloma gladek, mehak, rahlo vlažen, svetlordeče barve z izjemno tanko prevleko. Spremembe omenjenega stanja lahko kažejo na različne bolezni, lahko pa gre le za pomanjkanje nekaterih vitaminov.

Pekoč jezik je znak za pomanjkanje želodčne kisline ter vitamina B1. V tem primeru se vam splača posegati po polnovrednih žitih, ovsenih kosmičih, pivskem kvasu, semenih sončnic, rdečem vinu, pršutu, kislem zelju. Odlična izbira je vsekakor tudi prehransko dopolnilo v obliki B kompleksa.

Boleč jezik in rdeča konica jezika

Medtem ko je pekoč jezik znak za pomanjkanje želodčne kisline in vitamina B1, pa boleč jezik kaže na pomanjkanje vitamina B3, B6, B8, B12, bakra ter železa. Takšno nevšečnost lahko učinkovito preprečite s pravilno izbiro prehrane. Dobrodošlo je na primer uživanje perutnine in govedine, sojinih kalčkov, zelenjave, veliko C vitamina, oreščkov, ajdove kaše, banan in sadja na sploh.

Perkoč jezik
Tako pekoč jezik, boleč jezik in jezik z rdečo konico kažejo na pomanjkanje vitaminov B kompleksa.

Rdeča konica jezika kaže na stres, pomanjkanje vitamina B5, na čustveno napetost. V takšnem primeru je zelo zaželeno uživati banane, zelje, sezam, svinjino, govedino, zeleno, kromač, poprovo meto.

Rdeč jezik, bel in gladek jezik

Tako pekoč jezik, boleč jezik in jezik z rdečo konico kažejo na pomanjkanje vitaminov B kompleksa. Kaj pa rdeč in bel ter gladek jezik? Rdeč jezik je znanilec pomanjkanja vitamina B12 ter folne kisline. V tem primeru vam lahko odlično pomaga uživanje jeter, rdečega mesa, zelene zelenjave, sojinih kalčkov.

Bled ter obenem gladek jezik kaže na pomanjkanje železa, bakra, vitamina C in ne nazadnje na slabokrvnost. To lahko preprečite z rednim uživanjem jeter, suhih sliv ter citrusov.

Odtis zob ob straneh

Če na jeziku opazite odtis zob na straneh, gre za pomanjkanje hranilnih snovi, slabo delovanje vranice, neuravnotežene prebave. V veliko pomoč vam je lahko redno uživanje korenja, buč, fižola, ovsa, rib, peteršilja, solate, perutnine.

Belo obložen jezik pa kaže na glivične okužbe. V začetni fazi se jih lahko najučinkoviteje odpravi z uživanjem probiotičnega jogurta in probiotičnimi bakterijami. V tem času je prav tako dobro posegati po kislem zelju.

Pekoč jezik, boleč jezik ali druge spremembe na jeziku torej kažejo na to, da niste ravno najbolj pri zdravju. Posledično je še kako pomembno, da svoj jezik redno opazujete in primerno ukrepate ob kakršni koli spremembi.

Podobne teme: