Registracija, podaljšanje in prenos domene

27 Maj

Danes praktično vsi ljudje po vsem svetu vemo, da brez interneta dejansko ne bi mogli poslovati in normalno delovati. Kakorkoli že, spletne strani so zadnja leta nepogrešljiv marketinški prijem. Ljudje po vsem svetu iščejo informacije preko spleta. Poznamo številke iskalnice, kjer pa je zagotovo največji in največkrat uporabljen Google. Ravno tako poznamo veliko različnih brskalnikov, ki nam omogočajo brskanje po spletu. Takrat, ko iščemo določeno spletno stran, moramo v iskalno vrstico vpisati naslov spletne strani oziroma tako imenovano domeno. Spletna stran brez domene ne more delovati. Ravno zaradi tega je izjemno pomembna registracija domene takrat, ko želite priti na določeno spletno stran.

Registracija domene

Registracija domene se lahko opravi pri ponudniku registracije. Seveda morate potem imeti zakupljen tudi prostor na strežniku v zameno za to, da bo vaša stran delovala. Registracija domene je povsem preprost postopek, ki ga izvede ponudnik. Vse pa je odvisno od tega, katero domeno želimo registrirati. Niso vedno vse domene na voljo. Vsaka domena je namreč unikatna in nosilec je lahko zgolj eden.

Podaljšanje domene

Domena se lahko registrira za določen čas. Po preteku časa je potrebno domeno podaljšati. Podaljšanje domene je potrebno narediti pravočasno, sicer lahko zapade v tako imenovao karanteno. Če je iz karantene ne podaljšate, potem jo lahko registrira nekdo drug. Karantena velja 30 dni, nato je domena ponovno na voljo na trgu. Podaljšanje je torej zelo pomembno.

Prenos domene

Domena se lahko prenaša. Postopek je standarden, kar pomeni, da je pri vseh ponudnikih gostovanja enako. Najprej morate najti novega registrarja, kateri sproži zahtevo po prenosu. Nosilec nato preko elektronske pošte potrdi prenos. Seveda lahko zamenjate tudi nosilca spletne domene in sicer tako, da sprožite postopek zamenjave nosilca pri registrarju. Bodoči nosilec nato dobi potrditev in navodila preko email naslova. Odzvati se mora v določenem času v zameno za to, da lahko postopek izpeljejo do konca. Kakorkoli že, brez domene spletna stran ne more obstajati. Domena (npr. SI ali HR domena) je kot hišni naslov posameznika, vendar v virtualnem svetu. Registracija, podaljšanje ter prenos domene pa so postopki, ki niso prav nič zahtevni v primeru, da zberete pravega ponudnika storitve, ki vam pri tem svetuje in pomaga. Že imate svojo domeno?

Podobne teme: