Nakup ročne ure v današnjem modernem svetu

12 Feb

Dandanes je lahko nakup ročne ure dokaj težavna izkušnja. Na izbiro imamo ogromno ročnih ur, ki so različnih cen, modelov, vrst ipd. Tako lahko ostanemo zmedeni, ko na spletu pregledujemo ponudbo, saj imamo na izbiro klasične, moderne, hip, športne in druge izvedbe ur. Vsaka ima svoje prednosti in slabost ter svoj unikatni stil in obliko. Da bi vam pomagali izbrati si svojo primerno ročno uro, smo se v tem vodiču posvetili vsem podrobnostim, ki jih moramo poznati, da najdemo tako, kar želimo.

Kje pričnemo z iskanjem?

Lahko se podamo na spletu ali pa v fizično trgovino po svojo ročno uro. Povsod pa bomo našli ogromno variacijo. Plastične, kovinske, majhne, velike in druge ure, ki bodo v izložbi, predstavljajo bogato izbiro med katero se moramo odločiti. Odvisno je seveda od naših želja in funkcionalnosti, ki jih ponujajo.

Največja prednost bogate izbire je, da:

 • Lahko kupimo ročno uro, ki je specifično narejena za določeno športno aktivnost
 • Izberemo uro za poslovne sestanke ali vsakodnevno nošnjo
 • Imamo na voljo različne ure, ki so kvalitetne in dostopne vsakomur

Tradicionalni pomen ročnih ur

Ročne ure imajo velik tradicionalni pomen v zahodnem svetu. Še nekaj deset let nazaj so bile ročne ure v družinski lasti. Po navadi so bili lastniki moški, ki so simbolično predali svojo uro sinu. To je bil znak spoštovanja in moškosti. Ročna ura je bila veliko več kot samo naprava, ki prikazuje čas. Bila je osebni prikaz statusa, premoženja in vdanosti družini. Danes je morda ta trend malo drugačen, ampak še vedno lahko najdemo visoko-kvalitetne ure, ki jih lahko predamo svojim otrokom, da jim pokažemo spoštovanje.

Dejstvo pa je, da imajo ročne ure še vedno veliko večjo uporabnost, kot pa samo to, da prikazujejo trenutni čas. Tako so ročne ure še vedno:

 • Statusni simbol
 • Prikazujejo naš okus in stil
 • Modni dodatek
 • Prikaz odgovornost in urejenosti

Ročne ure in pametni telefoni

Danes se nam morda zdi, da je brez pomena, da nosimo ročno uro, saj smo v dobi pametnih telefonov. Res je, da pametni telefoni lahko izvajajo vse funkcije ročne ure in več. Tako nam telefonu nudijo vgrajen GPS, digitalen prikaz ure, in druge funkcije, ki jih nimajo tudi najbolj napredne ročne ure.

Ročne ure pa imajo prednosti, ki nam morda niso takoj vidne. Prva prednost je ta, da imamo uro vedno na zapestju. To pomeni, da med poslovnimi sestanki ne bomo potrebovali gledati na telefon, da bi poizvedeli za časom. Po drugi strani pa nam je ura vedno na voljo, saj je ne potrebujemo iskati po nahrbtniku ali torbi, kot če bi imeli spravljen telefon.

Med največje prednosti pa štejemo:

 • Bolj varno vožnjo

Ročno uro ne potrebujemo nastavljati ali odklepati, da vidimo trenuten čas dneva. To poveča varnost med vožnjo, saj se samo ozremo po uri, da izvemo trenutni čas.

 • Seznanjenje časa v slabem vremenu

Če imamo nov pametni telefon, ga radi skrijemo pod več slojev oblačila med slabim vremenom. To storimo zato, da ga zaščitimo pred poškodbami, ki jih lahko povzroči vlaga in drugi vremenski vplivi. Če pa nas ujame dež, pa ne potrebujemo brskati za telefonom po notranjih žepih jakne ali nahrbtnika, saj imamo uro skrito pod rokavom.

 • Lažje spremljanje časa med športnimi aktivnostmi

Nošenje telefona med tekom, pohodom ali plavanjem nas lahko ovira. Ročne ure, ki so narejene za šport pa nosimo neopazno na zapestju in so nam vedno na voljo.

Katera je primerna ura zame?

Ali ste vedeli, da se na leto izdela več kot 1.5 milijarde ročnih ur. Vsako letu pride na trg izjemna izbira različnih modelov in cenovnih rangov. Obenem pa imamo veliko generičnih in priznanih znamk na voljo. Dejstvo je, da generične znamke niso nujno slabše od priznanih, saj imajo dostikrat mnoge izboljšave in dodatne funkcije ter bolj ugodno ceno.

Najbolj je pomembno, da se vprašamo sledeče stvari, ko kupujemo ročno uro:

 • Kaj pričakujemo?

Ali bomo uro uporabljali za poslovne sestanke, šport ali vsakdanjo nošnjo.

 • Katere funkcije želimo?

Funkcije so izredno pomembne, če imamo zaposlen delavnik skozi teden. Tukaj nam alarmi, opomniki in sama natančnost ure doda veliko vrednosti.

 • Vzdržljivost

Če smo pogosto v naravi, ali pa če potrebujemo ročno uro za nevarna dela, potem je vzdržljivost pomembna funkcija.

 

Podobne teme: