Gostovanje in domene – v čem je razlika?

18 Mar

Se v svetu računalništva in spletnih tehnologij počutite kot doma? Potem zagotovo poznate razliko med gostovanjem in domeno. A dejstvo je, da povprečni uporabnik spleta med storitvama ne loči, več anket je celo pokazalo, da dobršen del populacije sploh ne ve, kaj je domena in kaj predstavlja spletno gostovanje. Če ste torej med slednjimi tudi sami, ni prav nobene potrebe po slabi vesti. Ker pa vsak, ki si želi svoje spletne strani, potrebuje tako domeno kot gostovanje, je dobro, da omenjena pojma poznate. V nadaljevanju vam predstavljamo definiciji pojmov in glavne razlike med spletnim gostovanjem in domeno.domena

Definiciji pojmov

Domena je spletni naslov, na katerem se nahaja posamezna spletna stran. Bi radi, da bi bila vaša spletna stran vidna uporabnikom, ki bi v svoj spletni brskalnik vpisali www.monika.si? Potem boste morali registrirati domeno monika.si. Kot lahko vidite, domena sestoji iz dveh delov. Prvi del je ime domene, drugi del pa domenska končnica. V primeru smo uporabili nacionalno domeno .si, seveda pa je možno registrirati tudi domene z drugimi domenskimi končnicami, npr. s končnico .com, .net, .info ali .org.
Ker bo vaša spletna stran morala biti shranjena na računalniku, ki bo ves čas povezan v svetovni splet, boste morali zakupiti tudi prostor na strežniku. Storitev zakupa spletnega prostora se imenuje spletno gostovanje. Gre torej za to, da poiščete ponudnika gostovanja in pri njem najamete določen del strežnika, ki je namenjen le vašim datotekam – tistim, ki sestavljajo vašo spletno stran, poleg teh pa se na strežniku lahko shranjuje tudi elektronska pošta.

Razlika v ceni

Zdaj, ko smo razjasnili oba pojma, si oglejmo še razliko v ceni. Običajno za obe storitvi plačujemo enkrat letno. Lahko se sicer dogovorimo tudi za plačevanje na daljša obdobja. Cena domene je odvisna od posameznega registrarja – podjetja, ki nudi registracijo domene. V veliki meri pa cena zavisi tudi od domenske končnice. Za najbolj popularne domene, med katere sodijo .si, .com in .net, bo na letni ravni potrebno odšteti od 10 do 15 evrov. Obstajajo pa tudi domenske končnice, ki so mnogo dražje – cena domene .luxury običajno znaša več kot 500 €.
In kakšna je cena za spletno gostovanje? Zopet odvisno od posameznega ponudnika, prav tako pa tudi od vrste oz. tipa storitve. Daleč najbolj razširjeno je deljeno spletno gostovanje, kjer si strežnik deli več naročnikov. Cena nadalje zavisi tudi od paketa gostovanja. Nek povprečen paket, pri katerem naročnik dobi možnost namestitve štirih domen z neomejenim prostorom, stane okoli 50 € na leto. Precej dražje je VPS gostovanje, za katerega moramo odšteti več 100 € letno.

https://www.youtube.com/watch?v=zA0mbyrB2o4

Podobne teme: