Ričet

5 Nov

Slovenci smo prav posebni v kulinariki, saj imamo veliko različnih avtohtonih ter narodnih jedi. Čeprav nas je zelo malo, smo pri izbiri narodne hrane zelo bogati v primerjavi z drugimi državami. Poznamo veliko sladic, glavnih jedi in seveda drugih jedi, s katerimi lahko navdušimo vsakega gosta. Med samostojno slovensko narodno jed pa spada tudi zelo okusen ričet, ki je v nekaterih predelih Slovenije imenovan tudi po glavni sestavini ješprenj.

Ta slovenska enolončnica je sestavljena iz omenjenega ješprenja, fižola, krompirja, zelenjave, čebule in česna. Prav tako je kot sestavina primešana primerna količina suhega svinjskega mesa, ki naredi piko na i celotni jedi. Mogoče se je v preteklosti ričeta prijel sloves zaporniške hrane, saj je hranljiva in enostavna za izdelavo.

ricet

Seveda ni nujno, da ričet vsebuje meso – lahko je tudi popolnoma vegetarijanska jed, ki vsebuje sestavine brez mesa. Vsako področje Slovenije dela ričet, mogoče tudi katera kuharica ali kuhar po svoje, vendar velja nekakšen splošen recept, kako ga najlažje pripraviti.

 Kako pripravimo okusen ričet za 6 oseb in kaj potrebujemo?

· 500 g ješprenja

· 500 g prekajene svinjine

· 500 g krompirja

· 3 žlice paradižnikovega koncentrata

· 1 čebula

· 2 korenja

· 50 g zelene

· 1 pločevinka rjavega fižola

· 1 žlička soli

· 5 stokov česna

· 2 žlici nasekljanega peteršilja

· 1 lovorjev list

Preden pričnemo moramo ješprenj dobro oprati pod tekočo vodo in ga okoli 3 minute namakati v hladni vodi. Kasneje odcedimo fižol in ga speremo z mrzlo vodo. Meso narežemo na kocke in ga pred tem operemo. Ješprenj damo v lonec, dodamo en lovorjev list, vodo ter vse skupaj kuhamo na zmerni temperaturi okoli 30 minut. Kasneje dodamo paradižnikov koncentrat in prekajeno meso. Zelenjavo medtem olupimo in narežemo ter sesekljamo na primerno velikost ter na koncu stresemo v lonec. Dodamo še opran fižol in vse skupaj kuhamo še okoli 20 minut. Vmes seveda občasno mešano vsebino lonca. Ričet je kuhan.

Ta slovenska narodna jed vas bo gotovo navdušila in vam dala potrebno energijo, ki jo človek potrebuje skozi dal. Poleg tega pa je jed enostavna in zdrava. Okusno!

Podobne teme: