Izbira primernega potrošnega materiala za tiskanje

15 Jan

Če do sedaj doma ali na delovnem mestu še niste uporabljali tiskalnika in se zanimate za nakup takšne naprave, si boste morali za primerno izbiro vzeti kar nekaj časa. Ni vseeno, za katero vrsto tiskalnika se boste odločili, prav tako ni vseeno, ali boste tiskalni z originalnimi ali morda z nadomestnimi tonerji.

Pri izbiri potrošnega materiala bodite med drugim pozorni tudi na ceno, čeprav ta še zdaleč ni ključna. Tudi poceni tonerji so lahko dovolj učinkoviti za tiskanje, ki ga nameravate izvajati.

Kaj so nadomestni tonerji?

Medtem ko nekateri vedo čisto vse o tonerjih, tudi to, kako so sestavljeni, pa marsikdo ne ve niti tega, koliko vrst tonerjev je na voljo na trgu.

nadomestni poceni tonerji za laserski tiskalnik
Nadomestni tonerji za uporabo v barvnih tiskalnikih so na voljo v kompletih cian, škrlatne, rumene in črne barve (CMYK), kar omogoča ustvarjanje zelo širokega barvnega razpona z mešanjem.

Znani so kompatibilni ali nadomestni tonerji, prav tako originalni. Vprašanje pa se glasi, kdaj je bolje izbrati originalni toner in kdaj nadomestni oziroma kompatibilni. Izbira je seveda v prvi vrsti odvisna od tega, kakšno raven kakovosti tiskanja zahteva delo, ki ga želite opravljati.

Izbira originalnega tonerja

Če pri tiskanju potrebujete slike z največjo ostrino in seveda popolno barvo, je precej bolje, da se odločite za originalni toner. Če pa nameravate tiskati večinoma zgolj črno-bele dokumente, so boljša izbira kompatibilni oziroma nadomestni tonerji.

Pri izbiri ne pozabite upoštevati tudi ceno in ne nazadnje potencialno tveganje. Dejstvo je, da so tudi poceni tonerji lahko dovolj učinkoviti. Če torej cena originalnega tonerja ne bi bila primerna za vaš proračun, dajte prednost raje kompatibilnemu tonerju. Originalni toner pa je torej najboljša izbira tedaj, če si v podjetju v povezavi s tiskanjem ne smete privoščiti nikakršnega tveganja.

Kakovost tonerjev za tiskalnike

Seveda je originalni toner pogosto v veliki prednosti, ko je govora o sami kakovosti tiskanja. Proizvajalci namreč vlagajo zelo veliko denarja v sam razvoj in patent tehnologije za svoje tiskalnike. Originalni tonerji tako lahko vključujejo tudi določene komponente, zaradi katerih so veliko bolj odporni na svetlobo sonca. Prav tako so znani po posebni viskoznosti. Ta učinkovito preprečuje možnost za okvaro tiskalnika.

Kako deluje laserski tiskalnik z originalnimi ali nadomestnimi tonerji?

Po drugi strani pa so nadomestni tonerji lahko različno kakovostni. To je zlasti odvisno od samega proizvajalca. Lahko so povprečno dobri ali pa zelo dobri.

Podobne teme: