Svinjska ribica
Mogoče je samo ime svinjska ribica malce ironično, vendar lahko rečemo, da je celotna razlaga povsem na mestu. Zakaj se imenuje ravno tako? Mesarji razlagajo, da je svinjska ribica v bistvu svinjski file, ki je podolgovata mišica na zgornji strani ledij, torej se nahaja nekje proti koncu hrbta. Zaradi tega se ga file prijelo tudi ime riba oziroma ribica. Slednji izraz pa se lahko uporablja tudi za notranjo ledveno mišičnino (pri govedu temu pravimo pljučna pečenka).
Poznamo veliko različnih vrst priprave svinjske ribice in prav vsi mesojedci se strinjajo, da je to najboljši kos mesa pri prašiču. Svinjsko ribico lahko pripravite z različnimi dodatki, kot tudi v testu. Kakšen pa je povsem preprost recept svinjske ribice?
-
mlad krompir
-
1 kos svinjske ribice
-
1 čebula
-
3-4 stroki česna
-
timijan
-
rožmarin
-
sol
-
čili v prahu
-
med
-
paradižnik češnjevec (po potrebi)
-
pekoča gorčica
-
olje
Lep kos svinjske ribice premažete s pikantno gorčico – seveda vse po željah in osebnemu okusu. Rahlo jo popečete na olju, da nastane tanka skorjica. Notranjost naj bo še rdeče barve, kasneje pa bo postalo rožnate.
Paradižnik zmešajte z malce olja, začimbami, česnom in čebulo ter nato še z zelišči ter medom. Meso dajte v pekač ter ga prelijete z mešanico. Pečete na približno 180 stopinj C za okoli 20 minut. Medtem lahko skuhate različne priloge (na primer krompir). Vse skupaj servirate na krožnik in si zaželite dober tek!