Povečanje cen nepremičnin na Hrvaškem v primerjavi z drugimi državami

2 Maj

Cene nepremičnin na Hrvaškem so v letu 2022 zabeležile precejšnjo rast, ki je bila v primerjavi z drugimi državami članicami EU ena najvišjih. Analiza je pokazala, da so se cene hiš in stanovanj v hrvaški Istri in na Kvarnerju, kjer Slovenci najpogosteje iščemo nepremičnine, zvišale precej hitreje kot drugje.

Podatki Eurostata za zadnji kvartal leta 2022 so pokazali, da je bila rast cen nepremičnin na Hrvaškem med najvišjimi v primerjavi s prejšnjim kvartalom, in sicer za 4,7 odstotka. Na letni ravni so cene v tej državi zrasle za impresivnih 17,3 odstotka, kar jih uvršča na drugo mesto po rasti cen v EU. Zanimivo je, da so se cene v regiji Jadrana zvišale manj, za 12,3 odstotka, kar predstavlja pomembno razliko.

Istra: kjer se srečata kakovost življenja in nepozabna doživetja – odkrijte svoj novi dom.

Premislek o nakupu

Skozi oči podatkov se zastavlja vprašanje, ali je trenutno ugodno čas za nakup nepremičnine na Hrvaškem ali bi bilo morda smiselno počakati. Glede na trende na trgu nepremičnin v drugih državah članicah se mnogi sprašujejo, ali se bodo cene nepremičnin v prihodnosti umirile ali celo znižale.

Raznolike napovedi o cenah nepremičnin na Hrvaškem

Mediji na Hrvaškem poročajo o različnih ocenah glede prihodnosti cen nepremičnin v državi. Medtem ko nekateri nepremičninski agenti trdijo, da je trg še vedno živahen, in ne opažajo upada povpraševanja, guverner Hrvaške narodne banke napoveduje padec cen. Meni, da bodo cene padle, saj trenutno stanje kaže na nerealne pričakovanja glede cen nepremičnin.

Povečano zanimanje tujcev za hrvaške nepremičnine

V zadnjih letih se je povečalo zanimanje tujcev za nepremičnine na Hrvaškem, pri čemer tujci predstavljajo kar 30 odstotkov celotnega prometa z nepremičninami. Med najpomembnejšimi kupci so Nemci, Avstrijci in Slovenci. Največje povpraševanje je v južni Hrvaški, kjer se stanovanja prodajajo po cenah med 200.000 in 300.000 evrov.

Slovenci kupujejo v Istri in na Kvarnerju

Slovenci prevladujejo med tujimi kupci nepremičnin na severni obali Hrvaške, še posebej v Istri in na Kvarnerju, pri čemer je otok Krk med najbolj zaželenimi lokacijami. Po besedah nepremičninskih posrednikov so povprečno pripravljeni odšteti med 150.000 in 180.000 evrov za stanovanje.

Pestra ponudba nepremičnin v Istri

Na večjem nepremičninskem portalu na Hrvaškem je trenutno na voljo 12000 hiš v Istri, od katerih jih več kot 2500 ponuja razgled na morje. Cene za nepremičnine Hrvaška Istra ob morju se gibljejo od 100.000 do 400.000 evrov, medtem ko najbolj luksuzne novogradnje dosežejo cene med tremi in osmimi milijoni evrov.

Obsežna ponudba stanovanj v Istri

V Istri je na voljo tudi več kot 7300 stanovanj, večina v Pulju, Poreču in Medulinu. Cene se večinoma gibljejo med 200.000 in 300.000 evrov, pri čemer je veliko teh stanovanj ob ali blizu morja.

Hiše na Krku priljubljena izbira

Na otoku Krku, ki spada pod Primorsko-Goransko županijo, je na voljo več kot 9250 hiš, z veliko ponudbo tudi v Crikvenici, Novem Vinodolskem in Opatiji. Cene hiš na Krku se začnejo pri 300.000 evrih in več.

Podobne teme: