Hrana brez glutena je primerna izbira za določene osebe, zlasti za tiste, ki imajo določene zdravstvene razloge. In kaj sploh je gluten? To je beljakovina, ki se nahaja v rižu, pšenici, ječmenu in njihovih derivatih.
Hrana, ki ne vključuje glutena, je konkretno izbira za ljudi s celiakijo. To je avtoimunska bolezen, pri kateri imunski sistem telesa reagira na gluten. Nastane vnetje in poškodba črevesne sluznice. Omenjeno pogosto vodi na primer do prebavnih težav.
Občutljivost na gluten pri nekaterih drugih boleznih
Hrana brez glutena je nujno potrebna tudi za nekatere osebe z določenimi kroničnimi boleznimi, kot je tvorba črevesnih vnetij. Raziskave kažejo na to, da se stanje pri posameznikih izboljša, če ne uživa hrane, ki vključuje gluten.

Seveda pa hrano brez glutena uživajo tudi nekateri, ki se ne soočajo s katero ob bolezni. Tovrstno hrano uživajo preventivno. Menijo namreč, da je takšno prehranjevanje koristno tako za zdravje kot počutje.
Je brezglutenska dieta res bolj zdrava?
Dejstvo pa je, da brezglutenska dieta ni nujno bolj zdrava. Nekateri brezglutenski izdelki namreč vključujejo še dodatne sladkorje, prav tako maščobe in še druge sestavine, s katerimi naj bi se izboljševal okus pa tudi sama struktura.
Zaradi omenjenega je še toliko pomembneje, da ljudje, ki sledijo brezglutenski prehrani iz preventivnih ukrepov, še vedno na dovolj skrben način izbirajo dovolj kakovostno pa tudi dovolj hranilno bogata živila oziroma hrano.
Je hrana brez glutena dobra izbira za vsakogar?
Kljub temu pa je brezglutensko prehranjevanje ustrezna izbira za osebe s celikalijo, alergijo na pšenico ali občutljivostjo na gluten, še ni nujno, da je dobra izbira za čisto vsakogar med vami.
Če nimate omenjenih težav, potem ni nujno, da posegate po hrani brez glutena. Zavedati se morate, da lahko pri nepravilni uporabi prihaja do pomanjkanja nekaterih hranil, kot so vitamini, minerali ali vlaknine.
Veliko živil, ki vsebuje gluten, je namreč bogatih z vlakninami, na primer ječmen, rž, pšenica. Hrana, ki je brez glutena, torej lahko precej zmanjša vnos vlaknin. Slednje lahko vodi do težav, kot je zaprtje. Posledično je ključno izbrati brezglutenska živila, ki so dovolj bogata z vlakninami, na primer ajdo, lečo, stročnice.