Skutino pecivo

7 Dec

Skuta se uporablja v različne namene. Lahko jo dodamo omakam, na skutini osnovi pripravimo razne namaze, štruklje in cmoke, lahko pa jo uporabimo za pripravo slaščic ter nadevov.

Pri pripravi skutinega peciva imamo ogromno možnosti. Iz skute lahko namreč pripravimo torto, dodamo jo lahko v jabolčni zavitek, ali pa jo uporabimo kot samostojen nadev.

Skutino torto najlažje pripravimo tako, da zmeljemo kekse, katerim dodamo maslo in margarino, da dobimo rahlo vlažno maso. To maso nato razporedimo po pekaču za torto in pustimo počivati v hladilniku vsaj 3ure, najbolje čez noč.

skutini-struklji

Nadev za skutino torto pripravimo tako, da skuto zmeljemo v gladko maso, ji dodamo malo sladke smetane in sladkor po okusu. To zmes nato razporedimo po že prej narejeni masi, vmes pa lahko dodamo razno sadje. Pri izbiri sadje je treba paziti le na to, da ne vsebuje preveč sestavin, ki bi zmesi skute in smetane preprečili, da bi ostala čvrsta. Ko končamo z dodajanjem sadja ter zmesi skute in smetane, vse skupaj znova pustimo počivati kakšno uro in torta je pripravljena.

Pri pripravi jabolčnega zavitka skuto dodamo naribanim jabolkom in cimetu. Pri tem moramo paziti le, da je skuta ne vsebuje preveč tekočine in da so jabolka dobro ožeta, sicer bo nadev za jabolčni zavitek po zaključenem pečenju preveč tekoč.

Klasično skutino pecivo pa pripravimo tako, da najprej naredimo testo. Sladkor in jajca penasto vmešamo, dodamo moko, pecilni prašek ter olje (lahko dodamo še kakav, orehe…). Vse skupaj nato zlijemo v pekač. Kremo za skutino pecivo pripravimo iz zmesi jajc, sladkorja in kisle smetane, dodamo še prah za pripravo pudinga (za kuhanje). Po želji dodamo še vanilijev sladkor in malce olja. Nadev nato zlijemo na že pripravljeno testo in pečemo v pečici 30-45min. Če je pecivo pečeno preverimo z zobotrebcem.

Podobne teme: