Stehtajte svoj panj s čebelarsko tehtnico

15 Jun

Morda se sprašujete, zakaj je nagibanje odlična metoda za tehtanje panja. Odgovor je zelo preprost. Čebelji panji so zelo težki, saj lahko velik poln panj tehta tudi do 130 kg. In če panj nagnete in merite samo eno stran naenkrat, si s tem lahko prihranite marsikatero muko.

Zato je namesto digitalne tehtnice boljša izbira panjska tehtnica ali trajna vzmetna kopalniška tehtnica, ki lahko preneseta večjo težo. Panj previdno nagnite na eno stran in pod njega postavite tehtnico. Enako storite tudi na drugi strani panja in če obe teži seštejete, dobite dobro predstavo o skupni teži panja.

Mobilna čebelarska aplikacija omogoča natančno sledenje in upravljanje čebeljih družin na enostaven in pregleden način.

Verjetno se sprašujete, zakaj ne morete izmeriti panja le na eni strani in vrednost pomnožiti z 2. Razlog je v tem, ker čebele v panju ne gradijo vedno simetrično, zato v tem primeru ne boste nikoli dobili pravega podatka. Tudi izmerjena teža panja ni popolnoma natančna, vendar je za večino čebelarjev ta podatek dovolj natančen.

Enak učinek dosežete tudi z dvigovanjem panja od zgoraj s pomočjo kompaktne tehtnice za prtljago ali takšne, na katere lahko obesite kovček. V tem primeru morate pritrditi vijak na obe strani zgornjega dela panja. Tako boste s pomočjo tehtnice lahko nagnili obe strani navzgor in ju stehtali. 

Drugi načini za tehtanje čebeljega panja

Številni čebelarji si prizadevajo razviti lažje in manj naporne metode za tehtanje panjev.

Dober primer je uporaba tehtnice za prtljago, ki je pritrjena na žico in jermenico. To pametno orodje vam omogoča, da panj odtrgate od spodnje plošče in ga nekoliko nagnete, tehtnica pa ob tem izmeri težo panja. 

Drugo orodje, ki so ga prav tako razvili čebelarji, temelji tudi na metodi nagibanja. Pod panj se vstavi leseni zatič, ki z vzvodom panj nekoliko nagne, ali se uporabi tehtnico za prtljago, ki izmeri težo.

Seveda pa obstajajo tudi druge tehnološke rešitve za težave povezane s tehtanem. Če ne želite vznemirjati čebel, je odlična rešitev mobilna aplikacija za čebele, ki omogoča enostavno in nemoteno spremljanje teže vašega panja.

Podobne teme: