Najboljši način za preprečitev čebeljega ropa

24 Jan

Neglede na to velikost naše kolonije, moramo v vsakem primeru ustaviti čebelji rop. Temu je tako, saj lahko popolnoma uniči našo populacijo čebel in nabranega medu. Poleg tega pa po čebeljem ropu pridejo plenilci, kot so ose, ter pobijejo preživele čebele. To pa lahko vodi do popolnega propada kolonije. Sam rop se največkrat zgodi med obdobjem pomankanja nektarja. Najlažje pa ga preprečimo, če uporabimo čebelji koridor. Tako preprečimo vdor sovražnih čebel in plenilcev, ter tako povečamo obrambne možnosti naše kolonije.

Čebelji koridor
S čebeljim koridorjem preprečimo vdor sovražnih čebel in plenilcev

Potek čebeljega ropa je možno hitro prepoznati

Vsak čebelar mora poznati simptome čebeljega ropa v svojih kolonijah. Tako se lahko hitro odzove na omenjen dogodek, ter uporabi čebelji koridor in druge pripomočke za zmanjšanje možne škode. Sam rop prepoznamo po sledečih znakih:

  • Čebele se med seboj pretepajo; kotaljenje in prerivanje delavk, ki se lahko zgodi na pristajalni deski, včasih pa tudi v zraku
  • Čebele izgubijo dlako med bojem, zato izgledajo bolj sijoče črne barve
  • Nadpovprečno glasne čebele
  • Kose satja je možno najti izven panja

Preberite naslednji članek: Cvetlični lonci za rože iz različnih materialov

Betonski cvetlični lonci so izdelani v najrazličnejših oblikah, vrstah, reliefnih motivih na njihovi površini in velikostih. Strastni ljubitelji rastlin se pogosto odločajo za drugačen videz tovrstne opreme vsako leto.

Zavarujmo svojo kolonijo s čebeljim koridorjem

Čebelji koridor je preprost dodatek za vsak čebelnjak. Vstavimo ga v vhod v sam čebelnjak. Namenjen je uporabi ob zadnjem pridobivanju meda. To pa je meseca julija, ko se čebele pričnejo hraniti. V čebelnjaku lahko koridor pustimo vse do zime. Takrat ni več nevarnosti, da bi prišlo do ropa čebel. Odstranimo pa ga zato, da zagotovimo boljše prezračevanje čebelnjaka. Obenem pa tako tudi omogočimo, da bodo delavke čebele odstranile mrtve čebele iz čebelnjaka. 

Velika prednost, ki jo ima čebelji koridor, je da preprečuje razvoj varoj. To stori tako, da odvrača čebele delavke, ki niso iz iste kolonije. S tem zmanjšamo možnost, da bi v čebelnjak prispele varoje in drugi paraziti, ki jih lahko prinesejo delavke.

Preberite si še naslednji članek: Uredimo si vrt znotraj zaprtih prostorov

Growbox je zaprt sistem, ki nam omogoča, da ustvarimo idealne pogoje za rast naših rastlin.

Koridor za čebele izboljša možnost obrambe čebelnjaka

Čebelji rop je lahko izredno škodljiv, saj v večini primerov povzroči ogromno škode. Čebelarji uporabljajo različne pristope in tehnologijo, da zmanjšajo škodo in povečajo zmožnosti svojih čebel, da se obranijo pred vsiljivci, kot so:

  • Vstavljanje trave v vhod v čebelnjak
  • Uporaba močnih naravnih dišav, ki zmedejo napadajoče čebele
  • Uporaba mokre brisače na čebelnjaku, ki zmede napadalce

Vse omenjene in druge metode imajo določeno stopnjo učinkovitosti, niso pa vedno zanesljiva rešitev. Čebelji koridor pa preusmeri napadajoče čebele po dolgem koridorju, kar jih zmede in dezorientira. Tako omogočimo svojim čebelam, da se lažje ubranijo napada, ter da utrpijo manjšo škodo v obliki mrtvih čebel in uničenih zalog medu.

Na spletni strani https://www.cebeljikoridor.si/ si lahko preberemo več o tehnologiji in delovanju koridorja za čebele.

Podobne teme: