Super uporabni vtičniki za WordPress

20 Okt

Na spletu obstaja malo morje CMS sistemov, ki omogočajo preprosto postavitev in še lažje urejanje spletne strani. Daleč najbolj priljubljen sistem je WordPress, katerega uporabljajo po celem svetu. Po podatkih BuiltWith naj bi skoraj 40 % spletnih strani poganjal omenjeni CMS.wordpress
Čeprav gre za izjemno funkcionalen sistem, pa je smiselno namestiti tudi nekaj vtičnikov, ki funkcionalnost WordPressa še dodatno povečajo. V današnjem prispevku vam jih predstavljamo 5. Priporočamo vam, da si opise posameznih vtičnikov natančno preberete in razmislite o njihovi namestitvi.

1. Yoast SEO

Gre za daleč najbolj popularen WordPress vtičnik, s katerim je možno opraviti optimizacijo spletne strani za iskalnike. Vtičnik torej omogoča, da spletno stran spravimo na višja mesta v iskalnikih – najpomembnejši je vsekakor Google. Z vtičnikom Yoast SEO lahko uredimo meta naslove ter meta opise, kreiramo zemljevid spletnega mesta oziroma sitemap.xml, izboljšamo strukturo URL-jev in podobno. Vtičnik je prav tako mogoče povezati z Google Search Console.

2. Contact Form 7

Če bi radi na spletno stran namestili obrazec, prek katerega vas obiskovalci lahko kontaktirajo, bo vtičnik Contact Form 7 za vas kot nalašč. Vstavitev kontaktnega obrazca v spletno stran je zelo enostavna, prav tako je možno ustvariti različne kontaktne obrazce. V kolikor želite obrazec nadgraditi še s CAPTCHA kodo, ki bo preprečevala prejemanje »spam« sporočil, preverite še vtičnik Really Simple CAPTCHA.

3. WP Lightbox 2

Vam gre na živce, da kliki na pomanjšane slike v prispevkih vodijo do novih strani, na katerih so prikazane zgolj slike v originalnih dimenzijah? Težavo bo odpravil vtičnik WP Lightbox 2. Najlepše pri vsem je, da bo dovolj že zgolj namestitev vtičnika. Po namestitvi boste takoj opazili, da se slike odpirajo v tako imenovanem »lightboxu«, kar je do uporabnika precej prijaznejše. Če boste želeli glede odpiranja slik kaj prilagoditi, pa ima vtičnik za WordPress na voljo tudi kar nekaj nastavitev.

4. Simple Share Buttons Adder

Si že dlje časa prizadevate, da bi na spletni strani prikazali gumbe za deljenje vsebin po socialnih omrežjih? Uporabite vtičnik Simple Share Buttons Adder, s katerim bo deljenje vsebin postalo povsem enostavno. Vtičnik za WordPress omogoča deljenje na omrežjih, kot so Facebook, Google+, LinkedIn, Twitter ipd. Gumbi se lahko prikažejo zgolj v prispevkih, lahko pa tudi na straneh ali na vstopni strani. Prav tako je mogoče izbrati, ali naj se gumbi prikažejo pred ali za vsebino.

5. W3 Total Cache

W3 Total Cache je še eden izmed vtičnikov, ki je pomemben za optimizacijo spletne strani. Bolj natančno – za optimizacijo hitrosti. Še bolj natančno – za optimizacijo predpomnilnika brskalnika, prikaza strani, slik, za zmanjšanje velikosti js/css datotek ter števila zahtevkov. Ker je vtičnik nekoliko zahtevnejše pravilno nastaviti, vam svetujemo, da na spletu poiščete še kakšen članek, ki govori o tem, kako vtičnik ustrezno konfigurirati.

Podobne teme: