Kakšno vlogo v avtu igra motorno olje?

8 Jan

Motorno olje za avto igra precej večjo vlogo, kot si morda predstavljate. Omogoča optimalno delovanje motorja vozila. Če izberete neprimerno motorno olje za svoj avtomobil, lahko resno poškodujete motor, ker vsa motorna olja zagotovo niso enake kakovosti.

Za nakup motornega olja za avto se zelo pogosto odločamo kar na podlagi cene in ne kakovosti. Njihov pomen zaradi nepoznavanja oznak na embalaži zelo težko razberemo.

Ključna funkcija avtomobilskega motornega olja

Motorno olje za avto ima torej zelo pomembno vlogo. Njegova ključna funkcija je povezana s samim mazanjem motorja avta. Olje za motor lahko na zelo učinkovit način zmanjšuje trenje pa tudi samo obrabo gibljivih delov motorja. Med cilindrom ter batom omogoča tudi boljše tesnjenje.

Motorno olje za avto zmanjšuje trenje in obrabo delov
Motorno olje zmanjšuje trenje in obrabo gibljivih delov motorja ter omogoča boljše tesnjenje med cilindrom in batom.

Olje za avto motorja ima še druge funkcije. Te bistveno vplivajo na delovanje pa tudi na samo trajnost motorja vozila.

Oznake za avtomobilsko olje za motor

Ko izbirate motorno olje za avto, morate biti pozorni na oznake na embalaži. Ena od klasifikacij je SAE. Ta označuje hladno in vročo viskoznost. Seveda pa ne pove prav ničesar o njegovi kakovosti. Olje za motor avta ima še druge oznake, kot so na primer kratice ACEA, API.

Kakovostna avto olja za motor imajo oznako, pred katerimi je tudi ime proizvajalca avtomobilov ali avtomobilske skupine.

Izbira primernega motornega olja za vaš avtomobil

  • Navedbe in priporočila o uporabi in o menjavi motornega olja boste našli v navodilih za uporabo in  vzdrževanje svojega vozila.
  • Za isti motor lahko najdete več možnosti.
  • Ena od možnosti, ko vas zanima motorno olje za avto, je tudi to, da zaupate pooblaščeni servisni mreži.

Ohranjanje toplotne stabilnosti

Ena od ključnih nalog, ki jih ima motorno olje za avto, je tudi ohranjanje toplotne stabilnosti – tako pri visokih kot pri nizkih temperaturah.

Kako deluje avtomobilsko motorno olje?

Če je viskoznost olja nižja, potem se olje lažje pretaka pri nizkih temperaturah in lahko hitreje doseže dele motorja, ki nujno potrebujejo mazanje. Večja viskoznost pa na drugi strani pomeni veliko boljšo stabilnost oljnega filtra pri višjih delovnih temperaturah.

Sodobna motorna olja za avto so vegradacijska. To pomeni, da združujejo obe zgoraj omenjeni lastnosti. Poleg zasnove motorja proizvajalci vozil upoštevajo tudi povprečne podnebne značilnosti celine, na kateri bo avtomobil v uporabi, in to brez ekstremnih vrednosti.

Podobne teme: