Samopodoba in samozavest

6 Maj

Vsak človek potrebuje zdravo samozavest, da normalno deluje v moderni družbi. Razni dogodki, okolje v katerem živimo in podobno pa močno vplivajo na mnenje, ki ga imamo o sebi. Preprosto povedano je samopodoba način kako o sebi razmišljamo in kako se vidimo. Pogosto je lahko to mnenje napačno ali pretirano negativno. Zato je ključnega pomena, da poznamo prepoznati razloge, ki nam povzročajo, da se počutimo manj vredne ali kot da nismo kos določenemu življenjskemu izzivu.

Ali je samozavest enaka samopodobi?

Dolgo časa že velja, da je samozavest ključna lastnost vsakega zdravega človeka. Vendar ostaja vprašanje, če je to enako samopodobi, saj sta oba izraza si zelo podobna. Nič ni narobe, če imamo od časa do časa nizko samozavest, saj se nam lahko pripetijo stvari, ki nas ponižajo ali drugače čustveno razvrednotijo. 

samopodoba način kako o sebi razmišljamo in kako se vidimo
Samopodoba je način, kako cenimo in dojemamo sebe. Nizka samopodoba se nanaša na osebo, ki ima na splošno slab občutek lastne vrednosti. V bistvu pomeni imeti slabo mnenje o sebi.

Samozavest je način oziroma interpretacija lastne samopodobe, ki jo ima posameznik o sebi. Od časa do časa niha, vendar ostaja na enakem nivoju skozi določena življenjska obdobja. Kaj si drugi ljudje mislijo o nas, pa je tudi velik del samopodobe, saj je ključen za delovanje v družbi, poslovnem življenju, partnerskih odnosih in tako naprej.

Nizka samopodoba je lahko resno čustveno stanje?

Posameznik težko opazi, da ima težave na osebnem nivoju, zaradi slabega mišljenja o sebi kot osebi. To ni smatrano kot bolezen, vendar pa ima zelo podobne simptome, ki pa se lahko sčasoma spreobrnejo v depresijo, anksioznost in druge mentalne motnje. Vseeno pa je nizka samopodoba resno čustveno stanje, če traja dalj časa. Zato je zelo pomembno, da poiščemo pomoč, saj lahko hitro prične vplivati na kakovost našega življenja.

Ta video je o tem, kako izboljšati svojo nizko samopodobo. Iščemo različne stvari, ki jih lahko vsak naredi, da bi izboljšal in zgradil samopodobo.

Pomembno je razumeti, da človek z nizko samopodobo ni nujno sramežljiv ali se izogiba družbi. Simptomi so lahko ravno nasprotni, saj poizkuša posameznik nadomestiti slabo podobo s prekomerno izpostavitvijo, zaupanjem samim vase in tveganjem. 

Nizka samopodoba in njeni simptomi

Lahko se zgodi, da če dalj časa ostanemo v negativnem mentalnem in čustvenem stanju, razvijemo eno ali več mentalnih bolezni. Simptomi nizke samopodobe so lahko opazimo na več načinov. Če jih poznamo, lahko lažje poiščemo pomoč. Najbolj opazni simptomi omenjene motnje pa so:

 • Močni dvomi
 • Sram, ki ga ni mogoče razložiti na razumen način
 • Negativno mišljenje in velika mera pesimizma za nepomembne stvari
 • Nerazumne meje v osebnih in poslovnih razmerjih do soljudi
 • Hitra jeza, ki ni smiselna ali upravičena

Hujše oblike nizke samopodobe pa spremljajo tudi fizični simptomi, kot so:

 • Glavoboli
 • Bolečina v hrbtu
 • Izgorelost
 • Težave v prehranjevanju
 • Težave s spanjem

Kaj vpliva na slabo mnenje človeka o sebi?

Največkrat se težave v mišljenju človeka o sebi in svetu pojavijo takrat, ko se pripeti neka nezgoda. To je lahko izguba službe, težave v družini, prepiri s partnerjem in podobno. Moramo razumeti, da nikoli ne smemo krivde prenašati nase, saj se vsak posameznik odzove na težavna življenjska obdobja drugače. Glavni povzročitelji nizke samopodobe pa so:

 • Čustvena distanca partnerja, staršev ali drugih pomembnih oseb
 • Težave z doseganjem željenih ciljev v življenju
 • Nezmožnost doseganja pričakovanj ali socialnih norm družbe v kateri živimo
 • Čustvena, seksualna ali fizična zloraba
 • Ločitev staršev ali prerekanje v družinskih krogih

Na samopodobo pa lahko vplivajo tudi mnogi drugi dejavniki, ki spremenijo naše življenje na hitro. V vsakem primeru je pomembno, da poiščemo pomoč psihoterapevta. S pogovorom je mogoče ozavestiti najbolj pomembne dejavnike, ki nam povzročajo skrbi. Tako lahko s psihoterapevtom razvijemo načrt, kako se lotiti težav in premagati slabo mišljenje o sebi.

Podobne teme: