Bipolarna motnja v modernem svetu

26 Okt

Kdo je klinični psiholog?

Klinični psiholog se vsakodnevno srečuje z ljudmi, ki imajo mentalne težave. Njegova naloga je, da ugotovi, preko pogovora ena-na-ena, kateri elementi v posameznikovem življenju so odgovorni za nastanek ali poslabšanje mentalnih težav.

Klinični psiholog
Klinični psiholog se vsakodnevno srečuje z ljudmi, ki imajo mentalne težave.

Veliko ljudi se ne zaveda, da je klinični psiholog drugačen od navadnega psihologa v mnogih pogledih. Njegova specialiteta je, da se ukvarja z abnormalnim vedenjem ljudi. Načeloma ne predpisuje zdravil, saj je to večinoma naloga psihiatra. Njegova glavna naloga je, da ugotovi psihološke, čustvene in vedenjske težave svojih pacientov. S svojimi izkušnjami in znanjem pa svojim pacientom omogoči razvoj različnih orodij s katerimi se bodo bolj učinkovito srečevali z vsakodnevnimi izzivi. 

Simptomi in znaki duševnih motenj

Za skoraj vse duševne motnje je značilno, da posameznik izkuša močna čustva, spremembe v aktivnosti, nepravilne cikle spanje in še mnogo več. Vsi ti simptomi pa so skoraj vedno škodljivi, saj povzročajo veliko količino stresa, čustvene izčrpanosti ter drugih posledic.

Glavne različne vrste bipolarne motnje

Tako kot pri skoraj vsaki mentalni bolezni, ima bipolarna motnja več različnih nivojev oziroma stanj. Te razdelimo na tri skupine, ki pa so:

Bipolarna motnja prve stopnje

V tem primeru se simptomi bolezni hitro opazijo v vedenju. To je najhujša oblika bolezni, ki traja vsaj 7 dni. Sam trpeč posameznik pa tako močno trpi, da je v večini primerov potrebna hospitalizacija. Bolnik pa tudi izraža simptome depresije in anksioznosti. Zdravljenje pa poteka preko pogovora s kliničnim psihologom, zdravili ter različnimi vajami, ki jih psiholog predlaga.

Bipolarna motnja druge stopnje

Druga stopnja motnje je manj resna, kot prva. Zanjo pa sta značilni depresija in lažja hipomanija – vedenje, ki ga lahko poznamo po zvišanem nivoju razdraženosti, ki traja vsaj nekaj dni zapored brez določenega razloga.

Podobne teme: