Korekcija ušes pozitivno vpliva na samopodobo

20 Dec

Na srečo imajo plastični kirurgi na razpolago precej velik nabor posegov, s katerimi se lahko spremeni tudi izgled ušes. Ušesa se lahko preoblikujejo, rekonstruirajo, zmanjšajo, ne nazadnje kirurgi lahko spremenijo celo njihov položaj. Najpogosteje se pacienti odločajo za korekcije štrlečih ušes, ki neredko zelo negativno vplivajo na psihosocialni razvoj, še posebej pri mlajši generacijo. Pri odraslih pa so štrleča ušesa moteča zlasti z estetskega vidika.

Precej redkejša pa je prirojena nepravilnost, ki se lahko odpravi z operacijo. V tem primeru govorimo o deformaciji ušesa, pri kateri je uho zažeto v nepravilno skodeličasto obliko. Prirojena razvitost dela ali pa celotnega ušesa se imenuje mikrotija.

Na srečo imajo plastični kirurgi na razpolago precej velik nabor posegov, s katerimi se lahko spremeni tudi izgled ušes.

Najustreznejši čas za korekcijo ušes

Pri otrocih štrleči uhlji načeloma postanejo moteči zaradi zbadanja ter žaljivk sovrstnikov. Ko otrok dopolni pet ali šest let, so njegova ušesa dovolj velika, da se lahko že opravi poseg. Pomembno pa je, da korekcije ušes pri otrocih niso izvedene zgolj samo zaradi želje staršev. Otrok si mora posega želeti in o smiselnosti korekcije ne sme dvomiti. Ključno je, da v procesu sodeluje in je po sami operaciji tudi on zadovoljen in vesel z rezultati. Sicer pa se takšne korekcije neredko izvajajo tudi pri mladostnikih in odraslih osebah.

Preberi ta članek: Legalnost kanabisa v Italiji in drugod po Evropi

Uporaba konoplje v medicinske namene je vedno bolj pogosta povsod po svetu. Različne klinične raziskave dokazujejo številne pozitivne učinke. Zato se vedno pogosteje uporablja kot zdravilo, pri čemer pa zakonodaja na tem področju marsikje dosedaj še ni urejena.

Za korekcijo ušes je treba seveda izbrati najustreznejšo tehniko. Najpogosteje se pri posegu zareže kožo na zadnji strani ušesa. Ta se loči od hrustančnega ogrodja. Slednji se zmanjša, preoblikuje in čvrsti v pravi položaj, bližje glavi. Koža se nato zašije. Celjenje ušesa v pravilnem položaju kirurgi zagotovijo z varovalnimi tamponskimi šivi. Ti se navadno odstranijo v roku enega tedna.

Okrevanje po korekciji ušes

Na ušesa se po korekciji namesti zaščitni zavoj. Ta učinkovito varuje ušesa v pravilnem položaju, prav tako dobro preprečuje okužbe rane. Po enem tednu se odstranijo šivi ter preveza. Nato si pacient lahko umije lase. Pomembno pa je, da se vsaj dva tedna po odstranitvi nosi trak, še zlasti ponoči.

Korekcije ušes lahko povzročijo zmerne bolečine, ki so povsem obvladljive s protibolečinskimi tabletami. V tednu dni izginejo modrice in otekline. Ker je brazgotina skrita za ušesom, ni opazna navzven. Odraslim se po posegu svetuje počitek, in sicer do kontrolnega pregleda. Pri mlajših pa je treba posebej paziti, da se uho ne poškoduje med igro.

Preberite si še naslednji članek: Umetne trepalnice niso hit samo za mlada dekleta

Vse pogosteje slišimo vprašanja, kot so, ali bodo moje trepalnice po podaljševanju uničene? Zakaj izgledajo iste trepalnice na meni drugače, kot na prijateljici? Je res, da si umetnih trepalnic ne smem umivati?

Podobne teme: