Stopalke za motor

23 Okt

Pri nakupu motorja je med drugim pomemben položaj stopalk. Vožnja z motorjem lahko namreč postane naporna, v nekaterih primerih pa tudi nevarna, če so stopalke nastavljene na napačno višino ali pomaknjene preveč naprej oziroma nazaj.

stopalke Položaj motorista mora biti optimalen za kvaliteto vožnje, kar pomeni, da tudi položaj noge vpliva na udobje in varnost voznika. Nekateri motorji imajo stopalke popolnoma nastavljive, kjer lahko uravnavamo položaj glede na motorista in v vse smeri. Spet drugi imajo stopalke le deloma nastavljive, v le določene smeri. Obstajajo pa tudi take, ki imajo standardno pozicijo, to pomeni, da jih ni mogoče uravnavati. Pri takšnih se lahko zgodi, da nam niso udobne ali celo da pri zavijanju podrsavajo po cestišču. V tem primeru moramo prilagajati položaj sedeža, če s tem izboljšamo položaj oziroma kupiti druge stopalke. V primeru, da je stopalka zaradi dolgotrajne uporabe že obrabljena, lahko zamenjamo le posamezne dele kompleta. Na trgu je možno dobiti različne stopalke, materiali in zahtevnost izdelave pa pogojujejo višino cene.

Športne stopalke

Za posebni izgled vašega motorja, še posebej športnih modelov, poskrbijo športne stopalke. Izdelane so največkrat iz aluminijevih zlitin in gumiranih delov, kar zagotavlja vzdržljivost, odpornost na vremenske razmere in popolno nedrsečo podlago za dober oprijem čevlja. Očem prijeten dizajn je pri teh stopalkah velikega pomena, zato se izdelovalci trudijo biti karseda natančni pri njihovi izdelavi. V kolikor se odločate za nakup stopalk naknadno, se prepričajte o prileganju le teh na vaš tip motorja. Z malo tehničnih spretnosti in znanja ter seveda v kolikor imate potrebo opremo doma, pa lahko prilagodite stopalke tudi različnemu tipu motorja.

Stopalke za sovoznika

Pri motorjih, ki so namenjeni uporabi dveh oseb, so stopalke za motor in za sopotnika nujna oprema. Položaj le teh je tudi v tem primeru pomemben za optimalno pozicijo sopotnika, kar poskrbi tudi za pravilno lego težišča, kar je še kako pomembno pri vožnji predvsem pri malo večjih hitrostih. Ob nakupu motorja je najbolje opraviti preizkus ustreznosti položaja oziroma se prepričati o nastavljivosti stopalk. Če originalno ni ustreznih stopalk na motorju, jih je potrebno dokupiti in ustrezno namestiti nanj. Ponudba ustreznih modelov je na voljo v mnogih trgovinah z moto opremo, prav tako v spletnih trgovinah.

Podobne teme: