Legalnost kanabisa v Italiji in drugod po Evropi

15 Jul

V različnih evropskih državah veljajo glede uporabe kanabisa različna pravila. Kakšna je zakonodaja na tem področju v Sloveniji, Italiji in ostalih evropskih državah in kakšne so razlike med zakoni različnih držav? Do neke mere pa si je zakonodaja znotraj evropskih držav tudi podobna, saj prav vse države prepovedujejo proizvodnjo, posedovanje in preprodajo kanabisa v večjih količinah, medtem ko večinoma dopuščajo uporabo manjše količine. Izjeme pa obstajajo tudi na področju rabe za medicinske namene, pri čemer pa se med evropskimi državami pojavljajo precejšnje razlike. 

Raziskave kažejo, da bi lahko CBD izdelki koristno vplivali na nespečnost, anksioznost, težave pri multipli sklerozi, pomagali pri lajšanju bolečin itd.

Uporaba kanabisa v medicinske namene

Tako imenovana medicinska konoplja oziroma uporaba konoplje v medicinske namene je vedno bolj pogosta povsod po svetu. Različne klinične raziskave dokazujejo pozitivne učinke. Zato se medicinska konoplja vedno pogosteje uporablja kot zdravilo, pri čemer pa zakonodaja na tem področju marsikje še ni urejena. To velja tudi za Slovenijo, čeravno se tudi pri nas izdelki iz konoplje lahko prodajajo, vendar le tisti, ki vsebujejo THC le v zelo nizkih količinah. Kljub temu, da so takšni izdelki na prodaj v prosti uporabni, pa jih zdravnik pacientu ne more predpisati, čeprav raziskave kažejo, da bi lahko koristno vplivali na nespečnost, različne anksiozne in druge motnje, težave pri multipli sklerozi, pomagali pri lajšanju bolečin itd.

Legalnost kanabisa drugod po Evropi

Kot že rečeno, v Sloveniji uporaba konoplje v medicinske namene ni urejena, medtem ko so druge evropske države na tem področju v zadnjem času začele sprejemati zakone, ki takšno uporabo dovoljujejo. To velja tako recimo za Nizozemsko, Hrvaško, Češko, Nemčijo, Italijo, Makedonijo in nekatere druge evropske države. Pri tem se zakonodaja od države do države razlikuje, prav tako pa tudi regulacija tega področja in to, komu je dovoljeno predpisovati uporabo kanabisa v medicinske namene, ter komu je slednjega dovoljeno uporabljati.

Legalnost kanabisa v Italiji

Kako je z legalnostjo kanabisa v Italiji? Italija je pred nekaj leti spremenila zakonodajo na tem področju. Tako je prodaja konoplje oziroma kanabisa dovoljena, vendar pa so natančno določene vrednosti THC-ja v njem. Te vrednosti morajo biti dovolj nizke, da ustrezajo zakonskim predpisom. Uporablja se za sproščanje, izboljšanje počutja, težavah z nespečnostjo in različnih drugih težavah. Prav tako pa lahko v lekarnah dobite nekatere izdelke iz kanabisa, ki se uporabljajo kot zdravila, a mora njihovo uporabo predpisati zdravnik. Vse več je opcij za nakup izdelkov prek spleta, kjer se izdelki lahko uporabljajo za domačo uporabo ter blaženje marsikatere težave.

Podobne teme: