Kartuše za tiskalnike – odpravljanje težav

12 Feb

Za domačo uporabo in v manjših podjetjih se večinoma uporabljajo brizgalni tiskalniki, kjer vir tekočega barvila zagotavljajo kartuše za tiskalnike. Če tiskate redno, je precej pogosto potrebna zamenjava, saj se hitro izpraznijo, zlasti v primeru, da želite kakovosten tisk, pri katerem se tudi za črni tisk dejansko uporabljajo vsa barvila.

Ker nadomestne kartuše za tiskalnike niso poceni, se večina odloči, da bo raje kot po originalu posegla po tako imenovanih kompatibilnih oziroma generičnih, to pa lahko ob sami zamenjavi povzroči kakšno težavico. Sicer se jo hitro odpravi, a vedeti je treba, kaj je priporočljivo storiti.

Menjava – kompatibilne kartuše za tiskalnike

Ko se lotite zamenjave, je pomembno, da sledite pravilnemu postopku.
Kartuše za tiskalnike bodo imele daljšo življenjsko dobo, če zaščitnega ovoja in embalaže ne odstranite, dokler jih dejansko ne potrebujete. V nasprotnem primeru so namreč izpostavljene zraku, in ker kartuša ni povsem neprodušno zaprta, lahko pride tudi do sušenja.

Dobro je, da ob nakupu vsako kartušo shranjujete v pokončnem položaju, ki je pogosto označen tudi na sami embalaži. Če ste jo imeli kar leže v vašem predalu, jo pred zamenjavo za pol ure ali več postavite pokonci. Tako boste poskrbeli, da bo barvilo laže steklo proti glavi, iz njega pa bodo tudi izšli morebitni zračni mehurčki.

Ko odprete embalažo in se lotite menjave kartuš, ne pozabite s kartuš odstraniti zaščitne folije, ki je videti kot kos lepilnega traku.

Vstavite kartuše za tiskalnike tako, kot velijo navodila na tiskalniku – pri pravilnem vstavljanju se dobro zaskočijo, če jih vstavljate narobe, pa lahko tudi poškodujete samo tiskalni napravo. Ničesar ne počnite na silo!

Na tiskalniku zaženite cikel za čiščenje glave, priporočljivo je, da to storite vsaj enkrat, še bolje pa, da ga zaženete dvakrat ali celo trikrat.

Natisnite testno stran in se tako prepričajte, da so kartuše pravilno vstavljene in tiskalnik brezhibno deluje. Če je kakovost tiska slaba, še nekajkrat zaženite čiščenje glave.

Težave, ki jih povzročajo zlasti slabše kartuše za tiskalnike

Kompatibilne kartuše običajno ne povzročajo težav, nekaj povsem drugega pa so obnovljene kartuše. Pri teh se časih zgodi, da kljub delovanju tiskalnika ne natisnejo ničesar oziroma ne z vsemi barvami – običajno zato, ker je v kartuši ujet zrak. Dovolj je, da kartušo nekoliko pretresete in pustite stati pokonci vsaj kakšno uro, preden jo ponovno vstavite.

Bodite previdni! Zakaj? Ker je slabost obnovljenih kartuš lahko tudi to, da pride do iztekanja barvila. Do tega pride, ker je v kartuši prevelik pritisk, zato velja kartušo obrniti okoli in počakati, da odvečno barvilo izteče (pazite na čistočo).

Podobne teme: