Vreme Krvavec

16 Apr

Tudi takrat, kadar naši hribi niso zasneženi z debelo snežno odejo, ki bi omogočala smučanje, se Slovenci radi odpravimo v hribe, saj smo znani kot narod, ki obožuje planine. Poleti sicer večina obiskuje višje hribe in gore v Julijcih, marsikdo pa ima rad tudi nekoliko manj naporne ture, in mu povsem zadostuje, če prelep sončen dan preživi na primer na Veliki planini, na Voglu ali na Krvavcu.

Kadar so prijetne temperature in sije sonce, je tam zagotovo precej lepo, vendar pa lahko naredi vreme Krvavec tudi precej neprijeten. V prvi vrsti pri tem vsakdo pomisli na veter, saj Krvavec ni tako visoko, da bi na njem divjale nevarne visokogorske nevihte, ki sicer presenetijo in ogrozijo marsikaterega planinca, poleg tega pa je treba pomisliti tudi na dež in spremljati radarsko sliko padavin. Sicer pa največ previdnosti pri poletnem obisku Krvavca ne velja nameniti zgolj slabemu vremenu, temveč tudi obratno – precejšnjo nevarnost lahko pomeni tudi čudovito, lepo poletno vreme.

Kadar poslušate ali berete vremensko napoved za Krvavec, se torej velja pozanimati še o nečem: o količini sonca oziroma o tem, kako močni bodo UV žarki. V poletnih mesecih ti marsikdaj presežejo priporočljivo vrednost in namesto, da bi sonce na nas delovalo blagodejno, nam dajalo energijo, nas spravljalo v dobro voljo in pomagalo pri nastajanju vitamina D, lahko povzroči nešteto težav. Za razliko od dopustovanja in sproščanja ob morju, namreč v hribih pogosto pozabimo, da se je treba pred sončnimi žarki zaščititi in se pred njimi v času največje pripeke tudi umakniti – in verjemite, da planince prav zaradi tega pogosto doletijo sončne opekline, izsušenost (dehidracija), možna pa je tudi sončarica.

Podobne teme: