Pisalna miza za vsa šolska leta

16 Nov

Pisalna miza se običajno kupi v kompletu z otrokovo prvo otroško sobico, ali pa takrat, ko ta vstopi v šolo. To pomeni, da marsikatera pisalna miza ni primerna za vsa leta šolanja, saj njene dimenzije ne ustrezajo tudi najstniku ali mlademu odraslemu. Kako torej izbrati tisto pravo, ki jo bo otrok lahko uporabljal brez težav tako v osnovni kot v srednji šoli, pa tudi v času študija?

Kakšna naj bo pisalna miza?

Pri pisalni mizi vsekakor ni najbolj pomembna njena barva ali število predalov, temveč predvsem njena ploskev za pisanje. Ta naj bo dovolj velika, da je mogoče nanjo postaviti kar nekaj odprtih zvezkov, pa ostane dovolj prostora še za lonček s svinčniki in druge drobne potrebščine. Pisalna miza, na kateri predse položimo zvezek in nad njim še enega, je minimum – pogosto je treba namreč prepisovati iz enega v drug zvezek ali iz učbenika v zvezek, zato miza ne sme biti ožja. Kaj pa dolžina? Tudi tu naj bo prostora minimalno za dva odprta velika zvezka ali raje še več.

pisalna-miza

Pri nakupu mize je seveda potrebno računati tudi s tem, da pričnejo otroci že zelo zgodaj uporabljati sodobno tehnologijo, zato je dobro, če ima pod desko za pisanje še izvlečno desko, na katero je mogoče postaviti prenosni računalnik, če je ta lahko kar na osnovni deski, na primer v kotu, pa je še bolje – mnogokrat bo namreč potrebno hkrati uporabljati tako prenosnik kot zvezke in učbenike.

Pisalna miza naj ima ali teleskopske noge, da jo lahko po višini prilagajate otrokovi rasti, ali pa naj bo »odraslih dimenzij« in se višina otroka ob sedenju za njo regulira s pomočjo dvigovanja oziroma spuščanja stola.

Pisalna miza za levičarje in desničarje

Ob pisalni mizi je potreben tudi prostor za shranjevanje knjig in šolskih potrebščin. Najbolje je, če so temu namenjene police nad mizo in predalnik na kolescih pod njo, saj lahko tega po potrebi tudi umaknete. Če so predali del mize, pa razmislite o tem, ali je otrok levičar ali desničar. Predali na levi so boljši za levičarje, saj otrok sedi bolj desno in je leva roka, torej tista s katero piše, lepo položena na desko za pisanje. Pri desničarjih pa naj ima pisalna miza predale na desni, da komolec desne roke pri pisanju ne bo visel preko deske.

Sicer pa je še bolj pomembna postavitev mize: levičarji naj imajo vir svetlobe (okno, svetilko) na desni, desničarji pa na levi, da si ne delajo sence.

Podobne teme: