Zavorne cevi – tudi centimetri pomenijo razliko

18 Feb

V prometu bi morala biti varnost na prvem mestu, ne glede na to, kakšno prevozno sredstvo uporabljamo. Da bo to zagotovljeno, pa je treba v varnost tudi kar nekaj vložiti, še zlasti če smo se odločili za vožnjo z motornim kolesom, ki splošno gledano velja za precej nevarno – predvsem zato, ker se na motorju dosega visoke hitrosti, motorist pa je s svojim telesom povsem izpostavljen.zavorne-cevi
Ne ščiti ga varnostna kletka, ne ščiti ga varnostni pas, nobene varnostne blazine ni, ki bi se sprožila in ublažila udarce. A kljub temu obstaja kar precej ukrepov, ki lahko zagotovijo, da je vožnja z motorjem varnejša.

Skrb za varnost na motorju

Da boste zmanjšali svoje skrbi in predvsem skrbi vaših bližnjih, kadar se odpravite na vožnjo s svojim jeklenim konjičkom, poskrbite za naslednje:
1. Upoštevanje vseh prometnih predpisov. Žal je neprilagojena hitrost še vedno najpogostejši razlog za nezgode!
2. Poskrbite za osebno varnostno opremo: kakovostno čelado, primerna oblačila, rokavice in obutev …
3. Prepričajte se, da je vaš motor v dobrem stanju – naj bo redno servisiran, pred vsako vožnjo pa preverite, ali dejansko vse deluje, kot mora.
4. Poskrbite za nadgradnjo oziroma izboljšave motorja – nekatere serijsko vgrajene dele lahko zamenjate z boljšimi in tako izboljšate karakteristike motorja.
5. Spremljajte vremenske razmere. Ne odpravljajte se na pot, če veste, da vas lahko preseneti dež ali poledica. Ravno tako glede na vremensko dogajanje v zadnjih dneh ocenite, ali je cesta lahko mastna, mokra, prekrita z listjem, polna peska od zimskega posipanja … Vožnjo prilagodite tem razmeram!

Od dobrega k boljšemu

Omenili smo možnost izboljšave motorja, pri čemer gotovo nismo mislili na tiste, ki so bolj kot ne estetske. Ne – na svojem motorju lahko naredite marsikaj tudi za njegovo varnost. Najbolj tipičen primer tega so zavorne cevi. Ste vedeli, da lahko zavorne cevi višje kakovosti izjemno izboljšajo vašo možnost zaviranja in precej skrajšajo samo zavorno pot? Res je! Sodobni zavorni sistemi za motorje delujejo na veliko boljšem nivoju, le se odločite za zavorne cevi z jeklenim pletenim plaščem. V nevarnosti se boste ustavili veliko hitreje oziroma s krajšo zavorno potjo, pri čemer vemo, da lahko pogosto štejejo že centimetri, kaj šele metri, pri zaviranju boste imeli boljši nadzor nad motorjem in njegovim obnašanjem, prav tako pa bo za zaviranje potrebna manjša sila rok.
poleg zavornih cevi lahko na motorju zamenjate tudi nekatere druge dele, ki bodo bistveno vplivali na njegovo kakovost oziroma na vašo varnost. Najbolje je, da o tem povprašate kar svojega serviserja oziroma mehanika, ki vam bo znal svetovati, kako doseči kar največ tako za varnost kot za udobje pri vožnji.

https://www.youtube.com/watch?v=_k6lefauwbE

Podobne teme: