Primerna motoristična oprema za varno in odgovorno vožnjo

25 Avg

Motoristična oprema vas dobro zaščiti pred stvarmi, ki pri vožnji z motorjem nenadoma lahko postanejo težava. Ne ščiti vas zgolj pred poškodbami, temveč tudi olajša samo vožnjo ter jo naredi še udobnejšo in prijetnejšo.

Lahko rečemo, da je motoristična oprema temeljnega pomena za varno in odgovorno vožnjo motornega kolesa. Ne smete podcenjevati prav nobenega obveznega kosa. Tudi pri izbiri moto jakne upoštevajte vse pomembne dejavnike.

Kakovostna motoristična oblačila

Motoristična čelada je zagotovo med najpomembnejšimi kosi moto opreme. Ravno tako so pomembna kakovostna moto oblačila. Tudi ta vam omogočajo udobno, varno in prijetno vožnjo. Učinkovito vas zaščitijo pred najrazličnejšimi neprijetnostmi, kot so zlomi, odrgnine.

Moto jakne
Moto jakna vam omogoča udobje in zaščito, ki ju potrebujete med vožnjo po odprtih cestah

Med ključne kose oblačil sodijo motoristične jakne. Na voljo so tekstilne pa tudi usnjene moto jakne, primerne za čisto vse letne čase. Izbirate lahko med jaknami za moške in ženske. Ključno pa je, da si izberete tisto, ki ustreza vašemu slogu vožnje in vašemu okusu. Izogibajte se preveč modnim usnjenim moto jaknam, ki so pogosto izdelane iz tanjšega usnja. Takšni kosi moto oblačil vam zagotovo ne morejo nuditi dovolj ustrezne zaščite, ki je še kako pomembna na motociklu.

Za kakovostne moto jakne iz tekstila je značilno, da ponujajo odlično zaščito, dobro dihajo in so lahko vremensko izjemno vsestranske. Če jih primerjamo z usnjenimi, so praviloma cenovno dostopnejše. Narejene so iz več podlog. V toplejšem obdobju tako lahko na enostaven način odstranite termo podlogo oziroma navadno podlago.

Fluo motoristične jakne

Da boste na cesti s svojim jeklenim konjičkom še boljše vidni, izberite primerno fluo moto jakno ali pa fluo moto brezrokavnik. Ne glede na izbiro, vsak izbrani kos lahko enostavno oblečete kar čez jakno.

Motoristične jakne Fluo
Zasijte na cesti z motorističnimi jaknami Fluo! Varne in opazne vožnje so zdaj še boljše.

Pomemben kos moto oblačil pa so še hlače. Tudi v tem primeru so na voljo tekstilne in usnjene hlače. Obe vrsti materiala sta lahko dovolj dobra izbira za vožnjo z motorjem.

Dodatna oprema za vožnjo z motorjem

Za vožnjo z motorjem je zelo priporočljivo, da si omogočite tudi dodatno zaščitno motoristično opremo. To so na primer hrbteničnik, ledvični pas, drsnik.

Drsniki so zasnovani za kombinezone, hrbteničnik pa se lahko preprosto vgradi v jakno ali pa se uporablja kar ločeno. Ledvični pas je pameten nakup za kros oziroma off-road vožnjo.

Rokavice za motor

Če se z motorjem želite voziti varno, udobno in prijetno, potem so nujne tudi zaščitne rokavice. Na voljo so moške in ženske motoristične rokavice. Kakovostno izbrane vam lahko ponudijo zelo dobro zaščito pred mrazom. Prav tako vas rokavice za motor lahko dovolj dobro zaščitijo pred morebitnimi poškodbami.

TOP 5 poletnih motorističnih rokavic 2023

Naloga moto rokavic je tudi doseganje boljšega oprijemanja. Praviloma so moške in ženske motoristične rokavice narejene iz usnja, lahko tudi iz drugih materialov. Na voljo pa so v različnih velikostih. Pri izbiri je najpomembneje, da upoštevate obseg svoje dlani. Seveda morajo biti moto rokavice obvezno prilagojene tudi glede na letni čas. V specializirani trgovini z moto opremo tako lahko izbirate med rokavicami za zimsko in poletno uporabo.

Gumijaste motoristične rokavice

Pod motoristične rokavice lahko oblečete še dodatne gumijaste rokavice. Te dobro poskrbijo, da vas med vožnjo ne zebe in ne premoči v prste. Lahko se odločite tudi za nadrokavice za vožnjo z motorjem.

Zlasti v jesenskem času se priporoča, da na motoristi na celodnevne ture s seboj vzamejo dva para rokavic. Za najboljši oprijem in največjo varnost poskrbite, da boste tudi v tem letnem času nosili kakovostne rokavice.

Redno čiščenje in prezračevanje moto rokavic in druge opreme

Moške in ženske motoristične rokavice ter obutev so najbolj izpostavljeni potenju. Ravno zato je še toliko pomembneje, da dobro poskrbite za njihovo redno čiščenje in prezračevanje.

Notranjost obutve in rokavic lahko popršite s kakovostnim sredstvom za odstranjevanje neprijetnih vonjav pa tudi mikroorganizmov. Zunanjost moto opreme lahko očistite zgolj z vlažno krpo. Če uporabljate usnjeno motoristično obutev, jo morate nujno zaščititi z izdelki za nego usnja. Nato jo posušite, vanjo na primer natlačite papir ter jih pospravite v primerno embalažo ali vrečko iz tekstila.

Vzdrževanje celotne motoristične opreme

Ne glede na to, kako pomemben ali velik je določen kos opreme za motor, je nujno, da ga torej primerno čistite oziroma vzdržujete. To je namreč poglavitnega pomena za še večjo varnost na motorju.

V jesenskem času kar se da dobro poskrbite za svojo opremo za motor. Tako boste v spomladanskem času samo še temeljito preverili tlak v pnevmatikah, vaš jekleni konjiček pa bo odlično pripravljen za uporabo.

Podobne teme: