Priljubljenost premium domen

13 Feb

Z besedno zvezo »premium domena« lahko označujemo troje. Lahko gre za domeno z odličnim imenom, zaradi česar je slednja najverjetneje že registrirana, pogosto pa je na voljo za nakup po mnogo višjem znesku, kot ga je potrebno odšteti pri klasični registraciji domene.Domain names and internet concept
Preimum domena je lahko tudi starejša domena z veliko avtoriteto v očeh spletnih iskalnikov, hkrati pa ni nujno, da ima dobro ime. Tudi v tem primeru je vrednost domene največkrat mnogo višja, včasih dosega tudi vrtoglav znesek.
Prav tako pa premium domena lahko pomeni novejšo gTLD domeno, torej eno izmed novejših vrhnjih domen s prav posebno domensko končnico. Danes bomo nekaj besed namenili slednjim.

Katere so te novejše domenske končnice in od kdaj so na voljo?

Prvi val novejših domenskih končnic je prišel v začetku februarja leta 2014, nato pa so se kmalu pričele pojavljati še druge gTLD domene (Vortex.si). Naj vam naštejemo nekaj premium domen:
.guru, .ninja, .club, .cool, .watch, .rentals, .best, .reviews, .horse, .ink, .name, .email, .wtf, .center, .bar, .recipes, .today, .xyz, .life, .beer, .top, …

Katere izmed njih so najbolj priljubljene?

Daleč največ je registriranih premium domen s končnico .xyz – po podatkih nTLDstats že skoraj 2 milijona. Na drugem mestu je domenska končnica .top, registriranih je nekaj več kot milijon domen. Tretje mesto zaseda končnica .wang, ki je priljubljena predvsem na Kitajskem. Zelo zanimiv podatek je tudi ta, da je večina premium domen registriranih pri kitajskem registrarju Chengdu West, na drugem mestu je registrar Alpnames Limited s sedežem v Gibraltarju, šele na tretjem mestu pa marsikomu dobro poznan ameriški registrar GoDaddy.

Število registriranih domen vztrajno narašča

Julija 2014, torej kmalu zatem, ko so premium domene postale na voljo za registracijo, jih je bilo registriranih že skoraj milijon in pol. V januarju 2015 je številka narasla na 4 milijone, danes – dobro leto kasneje, pa naj bi jih bilo registriranih že 12 milijonov. Glede na to, da se novejše domenske končnice še vedno uveljavljajo, je pričakovati, da bo število registriranih domen tudi v tem letu vztrajno naraščalo.
https://www.youtube.com/watch?v=iNkxfbJoe2Y

Podobne teme: