Zavorne ploščice, pomemben varnostni element

21 Jul

Brez dvoma je pomembno, da zavorne ploščice obravnavamo kot varnostni element avtomobila. Tako nesreče, kot zdrava pamet nam dokazujejo, da so zavore eden ključnih sistemov za upravljanje z avtom in ključnega pomena pri zaviranju so ravno zavorne ploščice (http://www.silux.si/izdelki/podvozje-in-pogon/zavorni-sistemi/zavorne-obloge-ploscice).

Same ploščice delujejo na principu ustvarjanja trenja, kar postopoma zmanjšuje hitrost avtomobila. Trenje se ustvari med zavorno ploščico in zavornim diskom. Zavorne ploščice delujejo na različnih principih. Poznamo klasičnega, ki je takoimenovani mehanski system. Le ta je relativno zastarel in redko uporabljen. Naslednji je hidravlični system, ki ga ima večina avtomobilov in temeli na uporabi zavorne tekočine, ki s pritiskom na ploščice generira zadostno trenje, da upočasni avtomobil.

Močnejša vozila, kot so tovorna vozila, avtobusi pa se zanašajo na močnejše sisteme, ki ponavadi temeljijo na pnevmatiki. Le ta je predraga in premočna za osebna vozila, je pa neprecenljiva za tovornjake in težja vozila. Obrabljene zavorne ploščice boste opazili po zvoku ko zavirate, pogosto pa imajo novejši modeli avtomobilov tudi sensor, ki vas preko lučke opozori na obrabo ploščic. Tega ne jemljite zlahka in te ploščice le zamenjajte.

Par besed bi bilo potrebno nameniti tudi znamki zavorne ploščice. Na trgu je mnogo poceni izdelkov, ki pa jih ne moremo priporočiti. Najboljša je uporaba priznanih znamk, ki vam bodo dolgo držale, po drugi strani pa tudi zagotavljale kvalitetno zaviranje brez nesreč in okvar. Kot smo omenili, je zavorni system eden ključnih delov vsakega avtomobila in tu ni prostora za compromise. Gre za varnost, ki pa nikakor ne more bitipoceni, saj je izdelava zavornih ploščic zahteven proces.

Podobne teme: