Spet se bomo igrali naseljenci otoka Catan

18 Feb

Dobimo se v soboto popoldan

naseljenci otoka Catan

Zadnje čase so nas Naseljenci otoka Catan kar malce prevzeli. Pa to še zdaleč ni edina namizna igra, ki jo imamo in igramo. Še več jih je in morda niti ne bi našteval njihovih imen; večina namreč sploh ni zelo znanih. Ampak vso bistvo je na koncu v tem, da se mora družba nekako poenotiti, pri kateri igri je največ zabave.
Igrali smo različne igre, od vesoljskih strategij, do taktičnih vojaških in še marsikaj. Nekatere so zelo zapletene in se je potrebno kar dosti časa učiti pravil, pa še potem pride do situacij, ko smo zopet prisiljeni pogledati v debelo knjižico z navodili. Saj ne, da bi nam bilo to težko, sploh ker imamo v družbi dve osebi, ki sta sploh specialista za razlage in interpretacije, no eden je še posebej primeren za brskanje po navodilih, saj izjemno hitro bere.

Čari igre se skrivajo v domišljiji igralca

Sedaj pa nazaj k igri Naseljenci otoka Catan. Kot vsi vemo, so to igro izdali že dolgo let nazaj. Vrsto let je bila ena najbolj popularnih namiznih iger, preselila se je tudi med računalniške igre, postala celo spletna igra, ki jo lahko igrate z igralci iz celega sveta v svojem brskalniku, dobila je tudi različico igre s kartami in takšno za otroke. Ta Junior izvedba je za otroke res odlična, saj je zelo poenostavljena in otroci, tudi mlajši, se je res hitro naučijo. Še posebej pa jim je všeč papagaj Koki in poznam primere otrok, ko jim ta papagajček toliko pomeni, da jih grajenje mest niti več ne zanima – prav tako ne zmaga ali poraz. No, pri takih čustvenih dejanjih in izpadih, se odrasli lahko kar dobro zamislimo nad seboj. Je res vedno smisel zmagati? Nam to zmagovanje ponuja največje zadoščenje? Ali morda nek detajl v igri ali nasploh v življenju, kot je denimo nakup papagaja Kokija.
Naseljenci otoka Catan so prijetna in zabavna igra, kjer lahko igralci med seboj veliko sodelujejo ali pa si nagajajo in onemogočajo napredek drug drugemu. Z razširitvami, ki omogočajo igranje igre samo dvema ali pa celo od pet do šest igralcem hkrati, razširijo pa tudi število stavb, ki jih lahko gradite, dodajo različne bonuse in napravijo igralno površino veliko bolj zanimivo, je to gotovo igra, ki je postala kultna ravno zato, ker jo lahko igrajo praktično vsi, hkrati pa se verjetno nihče ne bo imel slabo. Igra se veliko igra tudi na specializiranih tekmovanjih in tudi slovenski tekmovalci so v njej uspešni na mednarodni ravni.

Podobne teme: