Katero gostovanje je najbolj primerno za osebno in poslovno rabo?

10 Okt

Izdelava in postavitev poslovne ali osebne strani na spletu je dandanes nujno opravilo. Brez prisotnosti na internetu je težko konkurirati drugim podjetjem in pridobiti nove stranke. Velik del uspešnosti naše trenutne ali bodoče spletne strani pa igra strežnik na kateremu se ta nahaja. Poznamo spletno gostovanje različnih izvedb, ki se med seboj precej razlikuje. Zato je idealno, če poznamo prednosti in najboljšo uporabo različnih strežnikov. Tako bo naša stran delovala najbolj optimalno ob nizkih in visokih obremenitvah oziroma obisku.

Kaj točno je spletno gostovanje?

Vsaka stran s svojim URL naslovom in domeno hrani vse svoje podatke na strežniku. Ta strežnik je lahko kjerkoli na svetu. Njegov glavni namen je hranjenje HTML in druge računalniške kode, ki jo stran potrebuje za pravilno delovanje. Na IP naslov strežnika pa je vezana domena, ki služi kot ime strani.

Poznamo spletno gostovanje različnih izvedb, ki se med seboj precej razlikuje. Velika prednost virtualnega spletnega gostovanja pa je zmožnost povečanja zmogljivosti delovanja po potrebi.

Vsak strežnik pa ima lahko drugačno konfiguracijo, ki jo je mogoče prepoznati po načinu delovanja. To je tudi razlog, da je pomembna izbira spletnega gostovanja za vsakega uporabnika. Na to pa vpliva konfiguracija strežnika, ki je najbolj primerna glede na namen uporabe strani. 

Deljeno spletno gostovanje

  • Najbolj osnovni strežniki so na voljo za zakup po zelo nizki ceni.
  • Delujejo tako, da se na njih nahaja več uporabnikov spletnih strani oziroma domen.
  • Vsi skupaj si delijo zmogljivosti strežnika, kar poceni njegov zakup in omogoča manjšim spletnim stranem dobro okolje za rast.
  • Za bolj zahtevne uporabnike pa deljeno spletno gostovanje ni priporočljivo, saj se lahko ob večjem obisku ene ali več strani delovanje celotnega strežnika upočasni.
  • Zato je priporočljiv samo za manjše strani, kot so forumi, manjše spletne trgovine in drugi nezahtevni projekti.

Virtualno spletno gostovanje

Zadnja leta so virtualni strežniki postali izredno zaželeni s strani poslovnih in tudi osebnih uporabnikov. Delujejo virtualno, kar pomeni, da omogočajo visok nivo prilagodljivost za vsakega uporabnika. Velika prednost virtualnega spletnega gostovanja je zmožnost povečanja zmogljivosti delovanja po potrebi. Tako je mogoče povečati moč oziroma število procesorskih jeder, velikost delovnega pomnilnika, hitrost pasovne širine in druge strojne zmogljivosti. To je izredno uporabno v primeru, ko pričakujemo hitro rast naše spletne strani.

Kaj so virtualni gostitelji za spletne strežnike

Velika prednost, ki nam jo nudi virtualno spletno gostovanje je tudi možnost uporabe edinstvene kode za izdelavo spletne strani. Vse lastnosti strežnika je mogoče spreminjati, ne da bi pri tem motili druge uporabnike, kar je izredno priročno v mnogih primerih.

Hibridno gostovanje za najbolj zahtevne uporabnike

Najnovejša konfiguracija strežnikov je hibridne zvrsti. Priporočena je za vse uporabnike, ki želijo najvišjo zanesljivost delovanja svoje strani na spletu. Deluje tako, da je vsa HTML in druga koda nameščena na več strežnikih. Ko obiskovalec obišče spletno stran, se ta poveže na več kot en strežnik, ki brskalniku ponudi vso potrebno kodo za pravilen prikaz celotne strani. 

Pri hibridnem gostovanju se je potrebno zavedati, da se plačuje dejanski promet, ki se zgodi na naši spletni strani oziroma prek strežnika. Tako je idealna rešitev za večja podjetja, ki želijo vrhunske in zanesljive strežnike in pri tem prihraniti denarna sredstva.

Podobne teme: