Restavriranje podatkov in obnova datotek iz pomnilniških medijev

3 Sep

Izguba podatkov iz različnih pomnilniških medijev lahko postane prava nadloga, saj tako ne moremo dostopati do datotek s slikami, posnetki, besedili in drugim. Vendar za to obstaja rešitev, saj specializirana podjetja opravljajo restavriranje podatkov, kjer postopek obnove obsega kopiranje varnostnih kopij informacij iz sekundarne shrambe na prvotno ali novo lokacijo. 

Obnovitev informacij se izvede zato, da se lahko povrnejo izgubljene, ukradene ali poškodovane datoteke v prvotno stanje ali pa se izvede prenos informacij na novo lokacijo. Strokovnjaki tako lahko restavrirajo datoteke iz pomnilniških medijev, kot je notranji ali zunanji pogon trdega diska, SSD diski, USB pomnilniki, magnetni trakovi, CD-ji in DVD-ji, podsistemi RAID in druge elektronske naprave.

Vzroki za izgubljene datoteke v pomnilniških medijih 

Reševanje informacij je najpogosteje potrebno zaradi fizične poškodbe pomnilniških naprav ali zaradi napak v datotečnem sistemu. Izguba podatkov je velikokrat posledica okvar operacijskega sistema, nepravilnega delovanja pomnilniške naprave, okvar pomnilniških naprav ter nenamernega poškodovanja ali brisanja informacij. Napake na ravni pogona pa pomenijo, da je ogrožen datotečni sistem, particija pogona ali napaka pogona trdega diska. 

Izguba podatkov pa je je lahko tudi posledica različnih človeških napak, kjer se nato datoteke izbrišejo iz pomnilniškega medija. Običajno se vsebina izgubljenih informacij ne odstrani takoj iz fizičnega pogona, zato jih je mogoče kasneje tudi uspešno rešiti. Izvirne vsebine se v pomnilniku razpršijo v več odklopljenih fragmentov in jih je mogoče obnoviti, še posebej, če se čeznje ne prepišejo druge informacije. 

Načini obnavljanja izgubljenih datotek iz pomnilniških medijev 

Enostavnost reševanja datotek je odvisna tudi od tega, kje so shranjene varnostne kopije. Prav tako pa so načini obnavljanja informacij odvisni od vrste pomnilniških medijev in njihovih formatov. Obnovitev tako lahko poteka na tri načine:  

  • Varnostne kopije trdega diska omogočajo varno in hitro obnovitev informacij iz pomnilniških naprav.
  • Varnostno kopiranje trakov omogoča shranjevanje zelo zmogljivih in velikih datotek.
  • Varnostno kopiranje in obnavljanje informacij v oblaku 

Profesionalno in kakovostno restavriranje podatkov iz pomnilniških medijev opravlja specializirano podjetje na naslovu www.kotar.si. Njihove storitve reševanja datotečnih vsebin obsegajo obnovo informacij iz trdih diskov, RAID sistemov, spominskih kartic in iz USB ključev. 

Podobne teme: