Recite »NE« brezplačnemu spletnemu gostovanju

20 Feb

Beseda brezplačno ni nikoli tisto, kar se zdi. V današnjem času je vsekakor naivno pričakovati, da nam bo karkoli na voljo brez protiusluge, tako tudi brezplačno spletno gostovanje ni tisto, kar bi bilo dobra izbira.

Morda se v trenutku, ko si zaželite svojo spletno stran in bi radi vanjo vložili čim manj sredstev, gostovanje pri ponudnikih, ki vam to ponujajo brez plačila, res zdi najboljša rešitev, vendar to vsekakor ni. Vsak brezplačni ponudnik ima v ozadju svoje interese, ti pa vam lahko v prihodnje povzročijo težave.

Zakaj je brezplačno gostovanje slaba izbira?

Ponudniki, pri katerih lahko brezplačno oblikujete in objavite spletno stran, prinašajo kar nekaj težav:

1. Brezplačni ponudniki se lahko kadar koli odločijo, da bodo spremenili pogoje objavljanja oziroma morda tudi prenehali z nudenjem svojih storitev. Kaj to pomeni za vas? Ko vas obvestijo o nameri, boste morali prenesti vse vsebine drugam, kar ni vedno najbolj enostavno delo. Če bi recimo zgolj prenesli svoje spletne strani v obliki, v kakršni so (kot na primer pri zamenjavi plačljivega gostovanja), je lahko kopiranje končano tudi v eni uri, a pri prenosu z brezplačnega ponudnika same forme strani ne odnesete s seboj. To pomeni, da je večinoma potrebno besedila vnašati v nov sistem, ponovno dodajati fotografije itd. Vse morate objaviti na novo, kar je zelo zamudno.

2. Pri brezplačnem gostovanju se večina odloči, da ne bo registrirala svoje domene, kar je slabo tako z vidika renomeja posla kot tudi glede same optimizacije. In pri tej se lahko tudi sicer pošteno zaplete. Pri brezplačnem gostovanju včasih ne moremo uporabiti določenih povezav, če je z brezplačnim gostovanjem konec, pa dejansko izgubimo vse povezave, ki smo jih dolgo ustvarjali, da bi si zagotovili boljše pozicije v iskalnikih.

3. Svoje spletne strani pri brezplačnem gostovanju ne morete uradno prodati, saj to ni dovoljeno. Lastnika lahko zamenjate zgolj na skrivaj, sicer pa menjave lastništva niso dovoljene. In če bi bile, bi tudi ponudnik brezplačnega gostovanja želel nekaj od tega.

4. Bi vas ujezilo, če bi bil brezplačni ponudnik tarča napada hekerjev in bi zato ostali brez svojih vsebin? Lahko se zgodi. A za razliko od »pravega« gostovanja se tu gotovo ne bodo potrudili, da bi milijonom strani povrnili vsebino, saj je to velik zalogaj, veliki vložki pa jim niso v interesu. Torej lahko ostanete brez vsega.

5. Če želite na svoji strani oziroma blogu kaj zaslužiti, potem si boste morali zaslužek od oglasov najverjetneje deliti s ponudnikom. In gotovo ni nikogar, ki bi želel deliti denar s popolnimi neznanci, kajne?

6. Brezplačni ponudniki imajo še eno grdo navado: oni odločajo o tem, kdo jim je pri srcu in kdo ne. Če kot majhen uporabnik dosežete veliko obiskanost, vam bodo morda omejili promet, še huje pa je, da lahko vaše vsebine tudi »izključijo«, če jim niste po volji.

Vir: www.gostovanje-spletnih-strani.si/

Podobne teme: