Do prave izbire spletnega gostovanja

30 Avg

Če ste mislili, da je izbira spletnega gostovanja enostavna, ste se pošteno motili. Ko boste pričeli z iskanjem ponudnika, boste hitro ugotovili, da je le-teh zares veliko, in to ne le po svetu, temveč tudi v Sloveniji.spletno gostovanjeIzbira bo še posebej težka, če o gostovanju kaj dosti ne veste. Kot prvo morate vedeti to, da obstaja kar precej različnih oblik gostovanja. Med najbolj poznane sodijo deljeno, VPS, reseller, namensko oziroma dedicated gostovanje ter gostovanje v oblaku. Se sprašujete, katera vrsta gostovanja je za vas primerna? Naj vam zadeve nekoliko podrobneje razložimo.
Deljeno gostovanje je primerno za vse, ki nimate nekih specialnih zahtev. Če torej želite gostovati klasično spletno stran, na primer izdelano v WordPressu, ali manjšo spletno trgovino, bo deljeno spletno gostovanje vsekakor pravo. Ostale oblike so mnogo dražje, prav tako pa od naročnika pogosto zahtevajo vsaj osnovno znanje upravljanja s strežnikom. Lahko bi torej dejali, da v kolikor niste ravno domači s storitvijo gostovanja, bo za vas skoraj zagotovo primerno deljeno gostovanje. Velika večina spletnih strani gostuje prav na omenjeni vrsti strežnika.
Sedaj ste že bližje izbiri optimalnega gostovanja. Čas je, da poiščete ponudnika, ki vas s storitvijo ne bo razočaral, hkrati pa vam ne bo potrebno seči pregloboko v denarnico. Toda previdno! Nikakor se ne odločite za najcenejšo ponudbo, saj boste imeli s »prepoceni« gostovanjem zagotovo kar nekaj težav. Takšnim mamljivim ponudbam se torej na široko izogibajte.
Preden se lotite iskanja ponudnika, najprej razmislite, komu bo namenjena vaša stran. Če bo ta namenjena slovenski publiki, spletno gostovanje zakupite pri domačem ponudniku. S tem ne boste poskrbeli le za hitrejše delovanje spletne strani (ker bo razdalja med strežnikom ter obiskovalci spletne strani manjša), temveč vam bo na voljo tudi podpora v slovenskem jeziku.
Omenili smo podporo. Ta je pri spletnem gostovanju izjemnega pomena, saj lahko kadarkoli pride do takšnih ali drugačnih težav, povezanih s strežnikom ali spletno stranjo. V takšnih primerih je potrebno hitro ukrepati, in če je podporna služba odzivna, je to vredno zlata. Če pa je poleg tega še v slovenskem jeziku, še toliko bolje – sploh, če vam angleščina ne leži najbolje.
Na koncu vas čaka še izbira paketa gostovanja. Premislite, koliko spletnih strani boste imeli, koliko prostora na strežniku boste potrebovali in kako obiskana bo vaša stran. V skladu z ugotovitvami izberite paket gostovanja. Če se bo v prihodnosti izkazalo, da je paket premajhen, pa nikar ne skrbite, saj ga pri praktično vseh ponudnikih lahko vedno nadgradite.


Naj vam podamo še dva nasveta, ki ju je smotrno upoštevati, ko izbirate ponudnika za spletno gostovanje. Preverite, ali vam ponudnik omogoča uporabo nadzorne plošče cPanel. Ta je izjemno zmogljiva in preprosta za uporabo, saj z njo enostavno urejate svoje domene, datoteke, e-poštne predale in podobno. Drugi nasvet pa je, da pred izbiro ponudnika gostovanja po spletu poiščete mnenja zdajšnjih oz. bivših naročnikov. Dober glas seže v deveto vas!

Podobne teme: