Izbira domene ni enostavna

20 Feb

Kadar se odločimo za svojo spletno stran, na kateri se bomo ukvarjali s tematiko, s kakršno se pri nas še ne ukvarja nihče, ali pa vsaj ne na takšen način, kot bi si ga želeli sami (kar je glede na velikost našega trga vsekakor možno), se vse prične z idejo, ki ji moramo še dati ime in podobo.

Pri takšni spletni strani imamo povsem proste roke, saj se nam ni potrebno naslanjati na določen proizvod, določeno blagovno znamko, določeno ime podjetja – vse to si bomo šele izbrali in vse to bomo šele določili. Kaj to pomeni? Da imamo v teoriji neomejene možnosti glede izbire domene. V praksi pa seveda ni čisto tako.

Kako se lotiti izbire domene?

Če bo spletna stran namenjena slovenskemu občinstvu, se je najbolje odločiti za domensko končnico .si, saj s tem takoj povemo, v kakšnem jeziku je spletna stran in kdo je naša ciljna skupina – tisti, ki bivajo v Sloveniji oziroma govorijo slovenski jezik. Poleg tega pa je potrebno izbrati še ime oziroma koren domene, ki je najbolj pomemben.

Če želimo po najboljši moči poskrbeti za obiskanost spletne strani, je najbolje, da domena vsebuje besedo ali besede, ki pričajo o sami vsebini. Tu pa se zaplete. Velika večina imen, ki se nam zdijo primerna, je namreč že uporabljena – ali jih uporabljajo že obstoječe spletne strani z istega ali sorodnega področja, ali pa so domene zgolj zakupljene, čeprav dejansko niso v uporabi.

Kreativnost pri izbiri domene

Kadar se ukvarjamo s spletno stranjo, pri kateri nismo že vnaprej vezani na obstoječe ime, si lahko na srečo dovolimo nekaj kreativnosti. Je nujno, da se spletna stran, na kateri se bomo ukvarjali s športnimi copati, imenuje prav sportni-copati.si? Vsekakor ne.

Lahko se poigravamo s sopomenkami, ali pa si tudi izmislimo nekaj povsem novega, čisto novo fantazijsko ime, ki bo podlaga za povsem novo blagovno znamko. Če imamo kreativno razmišljanje v malem prstu, se lahko domislimo odličnih imen, s katerimi ne bomo v slabšem položaju, temveč morda celo v prednosti: naše ime je lahko takšno, da gre hitro v uho in je simpatično, kar bo pomagalo pri prepoznavnosti domene.

Določanje domenske končnice

Na voljo pa imamo še eno možnost: izbiro druge domenske končnice. Takšna izbira je nekoliko slabša, saj bodo uporabniki verjetno raje kliknili na ime domene s končnico .si, kot na isto ime s končnico .blog ali .biz, ki govorita bolj o neki usmeritvi in naravi strani, kot pa o tem, da je namenjena slovenskim uporabnikom. Prav tako v takšnem primeru velja, da je optimizacija spletne strani lahko nekoliko bolj zahtevna.

Preberite si tudi zelo pomemben članek, ki govori o tem kako deluje SSL certifikat. Iz priloženega videa vam bo vse skupaj še bolj jasno.

Podobne teme: