Kako vedeti, ali je potrebna menjava verige za motor?

6 Feb

Če ste motorist, potem imate glede vzdrževanja svojega motorja nekaj različnih možnostih. Lahko slepo sledite servisni knjižici in peljete svoj motocikel na pooblaščeni servis, kadar koli vam ta tako naroči, poleg tega pa še vmes, ob koncu vsake sezone oziroma pred pričetkom nove.

Na takšen način bo vaš motor popolno vzdrževan, vendar boste včasih veliko zapravili tudi po nepotrebnem – menjalo se bo dele, ki še niso toliko obrabljeni, da bi bilo to potrebno, a tako pač veli knjižica, ki se zanaša na prevožene kilometre. Lahko pa na motorju menjate stvari, ki so dejansko potrebne menjave – s tem, da morate dobro vedeti, kdaj je to nujno, da se ne izpostavljate nevarnosti po nepotrebnem.


Ena tistih stvari, kjer moramo biti pozorni, je tudi menjava verige za motor in zobnikov. Obrabo lahko preverjamo sami, lahko motor zapeljemo do lokalnega mehanika, ki bo hitro ugotovil, kakšno je stanje, ali pa se zapeljemo do motoristične trgovine, zunaj parkiramo in prodajalca prosimo, če bi bil tako prijazen, da bi si ogledal našo verigo.

Kadar pridete v pravo, specializirano moto trgovino, s tem ne bi smelo biti težav – osebje ima dovolj znanja, minutka za ogled verige pa mu ne bo odveč, saj spada v čas, ki ga skupno namenijo temu, da vam bodo prodali novo (ko je menjava potrebna).

Pravilno vzdrževanje verige za motor

Preden je potrebno poskrbeti za menjavo izrabljene verige in zobnikov z novimi, je še kako pomembno, da se veriga dobro vzdržuje, saj ji tako zagotovimo kar najdaljšo možno življenjsko dobo. Verigo je potrebno redno mazati glede na prevožene kilometre in tudi takrat, kadar vozimo po mokrem oziroma v drugih pogojih, ki nanjo vplivajo.

Redno moramo preverjati tudi njeno napetost, kajti bolje je poskrbeti za napenjanje pravočasno, kot pa čakati, da veriga že pošteno rožlja. Sicer pa je potreba po vzdrževanju verige in tudi potreba po menjavi verige za motor odvisna ne le od prevoženih kilometrov in pogojev, temveč tudi od vašega načina vožnje.

Kdaj in zakaj je nujna menjava?

Primerno napetost verige najlaže preverimo tako, da ugotovimo, koliko jo lahko povlečemo od zobnika – če s tem nimate izkušenj, se obrnite na mehanika ali prodajalca, ter ga opazujte pri delu in poslušajte njegovo razlago, da se boste pravega načina preverjanja naučili tudi sami.

Kadar se veriga toliko raztegne, da jo lahko odmaknemo več kot je predpisano, je nujna menjava – sicer se lahko veriga med vožnjo sname ali strga, to pa pomeni hud padec z veliko možnostjo zelo neprijetnih posledic.

Kako pomembni so filtri v avtomobilu, pa si preberite v naslednjem članku in sicer tako, da sledite povezavi.

Podobne teme: