Potrebuješ zobni aparat?

27 Feb

Zobni aparat je odličen pripomoček, ki poskrbi za lepši nasmeh in bolj enakomerno razporeditev zob, kar zmanjša tudi nevarnost za različne druge težave z zobovjem.

Zdravi in lepi zobje

Prav vsak si želi, da bi bili njegovi zobje lepi in zdravi. Prav temu pa je namenjen tudi zobni aparat. O tem, ali ga je treba nositi in ali lahko poskrbi za vaše zobe, bo najbolje presodil zobozdravnik, vsekakor pa mu lahko sami namignete, da si ga želite oziroma da bi si želeli popraviti razporeditev svojih zob.

zobni aparat

Zobozdravnik bo tudi presodil, kakšen aparat bi bil najbolj primeren za vas, saj je na tržišču na voljo več različnih izdelkov za ravnanje zob. Najpogosteje imajo ljudje težave s prednjimi zobmi, ki so preveč narazen ali preveč skupaj, aparat pa pomaga uravnati stanje in poskrbi za lepši nasmeh.

Udobno nošenje

Ne glede na to, za kakšen aparat za zobe se boste odločili, pa pred izbiro zobozdravnika povprašajte tudi o tem, kako udoben je in koliko časa dnevno ga boste morali nositi. Nekoč so bili vsi aparati bolj ali manj neudobni, zato so bili izjemno nepriljubljeni, danes pa na srečo razvoj stomatologije omogoča izdelavo bolj udobnih aparatov, ki jih v ustih skorajda ne boste čutili.

Vedeti morate, da je ponudba aparatov na tržišču zelo velika, zato se je treba pred izbiro ne le posvetovati z zobozdravnikom in mu prepustiti izbiro, ampak z njim tudi pogovoriti o različnih možnostih, saj boste le tako našli primeren aparat zase. Ta mora biti:
– učinkovit pri ravnanju zob
– udoben za nošenje
– tak, da omogoča enostavno pritrditev in odstranitev brez poškodovanja zob ali dlesni

To so tri glavne lastnosti, na podlagi katerih se je treba odločati, ko izbirate svoj aparat za zobe.

Preberite si še naslednji članek: Izbira kakovostne medzobne ščetke je več kot dobrodošla

Medzobne ščetke so posebej zasnovane za čiščenje med zobmi in doseganje tistih predelov ustne votline, ki jih običajna zobna ščetka ne more doseči. 

Pravilna lega zob

Poravnani zobje vsekakor niso pomembni le za lep nasmeh, čeprav tako misli veliko ljudi, temveč so pomembni tudi iz zdravstvenega vidika. Zobje, ki so preveč narazen ali skupaj, so takšni zaradi pritiska ostalih zob, ki so si v ustni votlini izborili več prostora, kot bi bilo zanje potrebno.

Neenakomerna razporeditev pa lahko povzroči težave z ugrizom, probleme pri izraščanju nekaterih zob, saj zanje lahko v ustih ni dovolj prostora, ter tudi nekatere druge težave, zato je prav, da čim prej poskrbite za njihovo pravilno lego, s tem pa tudi za lepši nasmeh!


Vrhunski okulistični pregled po dostopno ceni. Redni pregledi vida so ključnega pomena za ohranjanje dobre kondicije vaših oči. S skrbnim pregledovanjem oči se lahko pravočasno izognete marsikaterim nevšečnostim, ki so povezane s slabšanjem vida. Preberi več …

Podobne teme: