Nevidni zobni aparat za zdrave zobe in lep nasmeh

21 Jul

Nevidni zobni aparat Clear Aligner je bil posebej razvit za zdravljenje zobovja odraslih, pri čemer učinkovito in za pacienta povsem udobno popravlja nepravilnosti in omogoča gladko poravnavo zob, brez uporabe neprijetnih zaponk, zakovic in vijakov. Konvencionalni kovinski elementi so pri tej ortodontski napravi zamenjani z brezbarvnimi in prozornimi folijami, ki imajo biokompatibilno oprijemalno smolo za čvrst oprijem. 

Prednost te ortodontske terapije je v tem, da oralno zdravje ni ovirano, medtem ko se opornik za poravnavo zob lahko odstrani, kadar je to potrebno. Pacient ga lahko odstrani ob jedi ali umivanju zob, pri čemer je ustna opornica tudi enostavna za odstranjevanje in čiščenje. Pacienti se za nevidni zobni aparat odločajo tudi zato, ker je le-ta povsem neopazen, v primerjavi z zvezdicami in kovinskimi opornicami za poravnavo zobovja. 

Ortodontsko zdravljenje z brezbarvnimi oporniki za poravnavo zob 

Vsak nevidni zobni aparat Clear Aligner je izdelan po meri individualnega zobovja pacienta. Zobozdravnik med procesom ortodontskega zdravljenja opornico za poravnavo zob večkrat zamenja in prilagodi, zato, da bi zagotovil optimalni napredek zdravljenja, pri čemer bodo zobje postopoma izboljšani in v celoti popravljeni. Postopek ortodontske terapije pa je sestavljen iz naslednjih korakov:

 • Anamneza in posvetovanje: ortodont natančno pregleda položaj zob in s tem preveri, ali je pacient primeren za zdravljenje s Clear Aligner sistemom za popravljanje nepravilnosti na zobeh.  
 • Izdelava ortopana in ugrizne plošče: dentalni center Škorjanc, v katerem deluje estetski in splošni zobozdravnik dr. Gregor Škorjanc, odvzame odtise zob, naredi ortopan ter fotografije z odtisi pošlje v ortodontski laboratorij v Veliko Britanijo, kjer Clear Aligner strokovnjaki podajo strokovno oceno. 
 • Izdelava simulacijskega modela: na podlagi ortopana strokovnjaki izdelajo tri različne simulacijske modele opornice za poravnavo zob, zato da zobozdravnik lahko ugotovi, kateri model je za pacienta najbolj ustrezen. 
 • Prilagoditev: ko pacient naslednjič obišče zobozdravstveno ordinacijo, prejme prvi komplet opornikov za ravnanje zob. Ob vstavljanju ortodont poskrbi, da se prozorna naprava natančno prilega ustni votlini in zobem. 
 • Nošenje po korakih: pacienti pri ortodontskem zdravljenju, v primerjavi z drugimi sistemi za poravnavo zob, nosijo tri različne opornike v vsaki stopnji obdelave, pri čemer so aparati sestavljeni iz različnih debelin materiala. V prvem tednu pacienti nosijo tanek opornik, v drugem tednu nekoliko debelejši opornik, v četrtem tednu pa se debelina naprave za ravnanje zob povsem korigira glede na specifičnost zobovja. S tem zobozdravnik doseže, da aparat uporablja nežen pritisk na zob v smeri, kamor ga je potrebno premakniti. 

Za koga je namenjen neviden sistem za poravnavo zob? 

Najstniki in odrasli so najbolj primerni pacienti za tovrstno ortodontsko terapijo, saj je nevidni zobni aparat po meri izdelan za tesno prileganje v ustni votlini. Proces ravnanja otroških zob je namreč bolj zapleten, saj otroška usta in zobje še vedno rastejo in se razvijajo. 

Prozorni sistem za ravnanje zob Clear Aligner se v zobozdravstvu običajno uporablja pri pacientih z blagimi ali zmerno nepravilnimi zobmi ter pri pacientih, ki imajo manjše težave z razmikom. Bolj kompleksno dentalno zdravljenje pa potrebujejo ljudje, ki imajo zelo neravne in prepletene zobe z večjimi razmiki ali pa imajo dodatne nepravilnosti pri čeljustnih pregibih in križnih kosteh.  

Ustna higiena s prozornim sistemom za ravnanje zob 

Ortodontski brezbarvni oporniki za popravljanje nepravilnosti zobovja so bolj enostavni za čiščenje in vzdrževanje, v primerjavi s fiksnimi kovinskimi napravami z zakovicami in zaponkami, saj jih je enostavno kadarkoli sneti in očistiti z ustreznimi tehnikami ščetkanja. Poleg tega pa je ščetkanje in nitkanje zob bolj temeljito, saj na zobeh niso pritrjeni fiksni kovinski oporniki, ki sicer preprečujejo, da bi si pacient umil zobe tudi v teh delih. Možnost temeljitega čiščenja zob in vzpostavitve dobre ustne higiene pa vpliva na: 

 • Manjše možnosti za razvoj bakterij, plakov in nastanek kariesa. 
 • Zmanjšano tveganje nastanka sprožilcev za vnetne procese, ki jo povzroči parodontalna bolezen.  

Zakaj zobozdravniki priporočajo brezbarvni sistem za poravnavo zob? 

Specialisti za ortodontsko zdravljenje svojim pacientom priporočajo uporabo prozornih opornikov za ravnanje zob, zato ker so učinkoviti za: 

 • Popravljanje ugriza
 • Ravnanje zob
 • Popravljanje razmika med zobmi in zob, ki se med seboj prekrivajo 
 • Preprečevanje prezgodnje kislinske erozije zob in zlomov vrhnjih delov zob 
 • Izboljšano delovanje mišic in sklepov v čeljusti 

Dentalni studio in zobozdravstvo Škorjanc v Ljubljani, kjer zobozdravstvene storitve opravlja glavni zobozdravnik dr. Gregor Škorjanc, poskrbi tudi za bele zobe in sijoč nasmeh, saj ob izdelavi modela za ravnanje zob v nevidni zobni aparat vstavi posebej formuliran gel skupaj s prozornimi folijami. Ta dodatek poskrbi za učinkovito odstranitev madežev na zobeh, pri čemer poprej razbarvani oziroma zabarvani zobje postanejo beli in sijoči. 

Podobne teme: