Prvak med spoznavnimi portali

4 Mar

Vroča delnica Aplikacija Tinder na dan ustvari že več kot deset milijonov potencialnih parov InterActiveCorp (IAC) je ameriško internetno podjetje. Je eno vodilnih na področju spletnih iskalnikov, spletnih aplikacij, namenjenih spoznavanju in zmenkom, ter na področju spletne trgovine.

V lasti ima že več kot 150 internetnih blagovnih znamk, med katerimi so najbolj poznane Ask.com, Match.com, About.com in Vimeo.com. Njihove spletne strani vsak mesec obišče več kot milijon obiskovalcev iz več kot sto držav. Na lestvici revije Fortune je IAC zadnjih nekaj let uvrščen v skupino najuglednejših podjetij.

Lansko poslovno leto je družba ustvarila dobre tri milijarde ameriških dolarjev prihodkov, od tega 68 odstotkov v ZDA. Prihodki so se glede na leto 2012 povečali za 7,9 odstotka, dobiček iz poslovanja pa za dobrih 21 odstotkov. Vse od leta 2007, ko se je reorganizirala, ima stalno rast prihodkov. Večji del rasti dosega z vlaganjem v zagonska podjetja (start-up) in s prevzemi že uveljavljenih konkurenčnih podjetij. Svoje poslovanje pa širi tudi z vlaganji v lastne raziskave in razvoj.


Operativna marža je lani znaša 18 odstotkov. Od leta 2007, ko je bila dobrih sedem odstotkov, se stalno dviguje. Glavnino prihodkov družba ustvari s spletnim oglaševanjem, vse večji delež pa tudi iz naslova zaračunavanja članarin. Z rezultati prvega četrtletja letošnjega leta je podjetje preseglo pričakovanja analitikov tako pri prihodkih kot pri ustvarjenem dobičku. Rezultate poslovanja drugega četrtletja letošnjega leta bo vodstvo predstavilo 30. julija.

IAC je med drugim večinski lastnik podjetja Tinder, katerega edini produkt je vzhajajoča spletna aplikacija z enakim imenom. Aplikacija je namenjena iskanju primernega partnerja. Po mnenju poznavalcev ima številne prednosti pred podobnimi aplikacijami, ki so na trgu že dlje časa. Aplikacija Tinder menda na dan ustvari že več kot deset milijonov potencialnih parov, število uporabnikov pa naglo narašča.

Z delnicami podjetja (oznaka IACI US) se trguje na borzi Nasdaq. Glede na trenutno tržno ceno delnice ta kotira pri 25,5-kratniku tekočega dobička na delnico, kar je rahlo nad povprečjem zadnjih petih let. V obdobju enega leta se je cena delnice okrepila za okoli 30 odstotkov, medtem ko je to leto zaostajala za rastjo trga.

Z nakupom delnic se investitor izpostavlja nadpovprečnemu tveganju. Gre namreč za hitro rastoče podjetje v ciklični panogi. Največje tveganje je neuspeh pri realizaciji zaslužka iz naslova hitre rasti uporabnikov in s tem nedoseganje pričakovanj analitikov.

Po uspešnem zmenku pa se vaša pot lahko konča tudi v spalnici, zato si preberite več o tem, katere spalnice trenutno ustrezajo zadnjim modnim trendom in na kaj paziti pri nakupu in pred opremljanjem.

Podobne teme: