Naučite se jahati

31 Maj

Konji so ena od najbolj plemenitih živali. Veljajo za inteligentna, pametna in sočutna bitja, poleg tega pa so tudi precej občutljiva, senzibilna. Ljubezen do konj človeka bogati, sploh če si lahko omogoči stik z njimi, če zna jahati in se lahko na njihovem hrbtu poda novim dogodivščinam na proti. Če je prav to vaša dolgoletna želja, ki si je še niste uresničili, potem je šola jahanja nekaj, kar morate čim prej preizkusiti. Izkušeni inštruktorji vas bodo počasi naučili skrbi za konje, razložili vam bodo njihovo obnašanje ter vas vodili, da si boste upali sedeti na konjskem hrbtu in se tam iz tedna v teden vedno bolj počutili svobodno in varno. Postopoma se boste tako naučili jahanja in z nekaj izkušenj ter znanja se boste skupaj z vašim učiteljem lahko odpravili tudi na teren, v naravo, izkusiti popolno svobodo ter stik s sabo in s konjem.

jahalna-šola

Jahanje je zelo primeren hobi tudi za otroke, ki imajo navadno že od malega zelo radi živali. Čisto majhni otroci se bodo konj morda zaradi njihove velikosti in močnih zob malce bali, a se bodo hitro naučili, da jim lahko zaupajo. Z veseljem jih bodo božali in jim gladili dlako, naučili pa se jih bodo tudi hraniti, pospraviti njihov hlev, jim nastlati slame in podobno. Skratka, šola jahanja ne uči le te lepe veščine, temveč tudi odgovornosti, predvsem pa skrbi za vsa živa bitja.

jahanje-konj

Otroke nauči, da tudi živali čutijo, jih kdaj boli, so žejne in lačne, imajo svoje potrebe tako kot oni, zato je treba zanje lepo skrbeti. Hkrati pa bodo ugotovili tudi, kako lepo je sedeti na konjskem hrbtu, pa čeprav jih bo na začetku na njem držal učitelj in bodo tam preživeli le nekaj minutk.

V šoli bodo poskrbeli za otrokovo varnost pa tudi za to, da bo dobil zaupanje ne le v konja, temveč tudi vase. Čeprav si na začetku ne bo upal sam sedeti v sedlu, bo s pomočjo spodbudnih besed učitelja in po vzoru drugih jahačev, ki jih bo videl v jahalnem centru, premagal svoj neutemeljen strah in poskusil na konju sedeti tudi sam. Navdušen bo nad odobravanjem inštruktorja, videl bo, kako so nanj ponosni starši, zato se bo s tem naučil, da je premagovanje strahu nekaj pozitivnega, s čimer bo postal tudi bolj samozavesten in prepričan vase ter v svoje sposobnosti.

Jahanje je prav zato primerno tudi za tiste najstnike ali na sploh ljudi, ki imajo težavo s svojo samopodobo, pa tudi za vse tiste, ki premalo časa preživijo na svežem zraku in se premalo gibajo. Je namreč veliko več kot samo šport, zato lahko navduši in prepriča tudi tiste, ki se sicer s športom ne marajo ukvarjati, saj je vez s konjem nekaj posebnega in nekaj, kar je všeč prav vsakomur.
Učenje jahanja ni težko, zato se ga lahko nauči prav vsak, pa naj si bo otrok ali odrasel. Poškodb skorajda ni, če sledite navodilom inštruktorja in se na konjskem hrbtu obnašate tako, da imate nad svojim konjem vedno kontrolo. Gre za varen šport, ki vam bo brez dvoma polepšal življenje.

Suha pasja hrana

Izbira kakovostne prehrane za pse

Današnja ponudba prehrane za domače živali je izredno obširna. V idealnem svetu bi bila vsa kakovostna in našim živalim nudila najbolje, kar lahko. V realnosti pa temu ni tako. Psi so izpostavljeni številnim konzervansom in barvilom v generični hrani, ki jim lahko na dolgi rok škoduje.

Podobne teme: