Soba pobega

10 Jul

Ste kdaj razmišljali o tem, kako bi bilo, če bi se naenkrat znašli zaprti v sovo, iz katere bi želeli pobegniti, izhoda pa ne bi bilo enostavno najti oziroma odkleniti? Ne, ne govorimo o srhljivkah in grozljivkah, temveč dejansko o zabavi, ki se ji reče soba pobega oziroma escape room.soba-za-pobeg
Marsikomu se zdi neverjetno, da bi se kdo prostovoljno pustil zakleniti v neznan prostor, iz katerega ne pozna izhoda, a če gre samo za igro in veš, da se bodo po določenem času vrata odprla z zunanje strani (če jih prej ne boš odprl sam), je to lahko prava dogodivščina. Tudi v Sloveniji je soba pobega postala precej priljubljen način zabave in marsikdo je že preizkusil svoje sposobnosti.
Kako je sploh mogoče pobegniti? Ja, tako kot v marsikaterem filmu, ti tudi pri reševanju ugank v escape roomu mišice ne koristijo kaj dosti – vsaj ne tiste, ki so opazne na zunaj. Veliko bolj pa pride prav dobro razmigana glava oziroma oster um. Da se soba pobega odpre, je namreč treba reševati različne spretnostne naloge in umske ter logične uganke. Z rešitvijo vsake naloge se najde napotek za naslednjo, in šele ko pravilno zložiš vse sledi ter vse koščke, najdeš ključ do izhoda oziroma do odprtja vrat.
Soba pobega je običajno zasnovana tako, da izzivi niso pretežki, seveda pa velja, da jih nekateri rešijo hitreje, drugi počasneje. Da so uganke še bolj zabavne, je običajno v sobo hkrati zaprtih več ljudi, torej skupina, ki mora sodelovati.

Je soba pobega primerna za vsakogar? Brez skrbi, če bi šlo kaj narobe, imate vedno možnost prekinitve igre in takojšnjega odpiranja vrat. Če ste zgolj malo panični in imate nekaj strahu pred zaprtimi prostori, pa je lahko igra še toliko bolj adrenalinska. Edino specializirane sobe za otroke še nimamo – običajno je igra namenjena starejšim otrokom (najbolje v spremstvu staršev) in odraslim, čeprav je res, da bi v bolj otroški verziji tudi mlajši šolski otroci verjetno uživali. Še posebej, če bi bila soba pobega ne le prilagojena njihovemu znanju, temveč bi jim bila všeč tudi po tematiki. A na takšno sobo, ki bi dejansko predstavljala pravljični svet, zaenkrat pri nas še čakamo.

Podobne teme: