Kako izbrati ustrezno tekaško obutev?

14 Okt

Izbrati ustrezne tekaške čevlje je zelo pomembna naloga. Kako tudi ne, saj je od tega odvisno, kako dobro bomo zaščitili svoje sklepe in ublažili obremenitve pri teku. Na tržišču obstaja zelo veliko tekaških copat, ki ustrezajo prav vsem potrebam in okusom, le poiskati je treba znati pravi par. Pri tem se je potrebno zavedati, da univerzalnih tekaških copatov žal ni, zato bodite pri izbiri še posebej pozorni.

Na nakup športnih copat, ki se bodo prilegali vaši nogi ter zadovoljili vse vaše potrebe, vplivajo različni dejavniki:

  • anatomska zgradba stopala,
  • način teka,
  • tehnika teka,
  • namen teka,
  • podlaga, po kateri tečete,
  • kakšne razdalje boste pretekli,

Na srečo je razvoj športne obutve v zadnjih letih zelo napredoval in prinesel veliko novosti, vi pa si morate za nakup tekaške obutve vzeti dovolj časa in potrpežljivosti. Le tako boste lahko prepričani, da ste opravili ustrezen nakup.

Na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu?

Svetujemo vam, da se pred nakupom tekaških copatov posvetujete s strokovno usposobljenim prodajalcem v trgovini, še posebej, če ste v teku popoln začetnik. Naj vas ne premamijo različne lepe oblike, živahne barve in čudoviti vzorci, saj je veliko bolj pomembno, da bo obutev dobro služila svojemu namenu. Pozorni bodite na to, da bodo copati dobro blažili udarce, da bodo udobni in dovolj široki, tako da vas nikjer ne bodo tiščali.

Copate za tek morate izbrati tudi glede na svoj način teka, zato priporočamo, da se udeležite testiranj tehnike teka. Lahko pa vas pri teku opazuje kakšen izkušen tekač. Tako boste ugotovili, ali se vaše stopalo pri teku nagne na notranjo ali zunanjo stran ter si na osnovi teh informacij poiskali pravo obutev.

Na izbiro tekaškega čevlja torej vpliva tudi anatomska oblika stopala. Tako lahko izbirate med supergami, ki so primerne za pronatorje, ter med supergami, ki so primerne za tiste, ki imajo supinacijo. Pri pronaciji gre za zelo nizek nožni lok, stopalo pa se med tekom obrača navznoter. Obratno je pri supinaciji, kjer je nožni lok visok, stopalo pa se med tekom obrača navzven. Obstajajo modeli za vse oblike stopala, pri tem pa je potrebno navesti dejstvo, da je pronacija veliko pogostejša, zato je več takšnih tekaških copat.

Bodite pozorni še na to, da boste kupili ustrezno velike tekaške copate. Mnogo ljudi naredi napako, da poseže po premajhni številki. Med prsti in koncem copate mora biti vsaj za prst praznega prostora, saj lahko med tekom stopalo tudi oteče in se poveča. Raje kupite eno številko večje tekaške superge, saj boste le tako lahko pri teku zares uživali.

Vir: https://www.bloganje.com/nakup-tekaskih-cevljev

Podobne teme: