Izbira tekaških copat ni enostavna

20 Apr

Čeprav se na prvi pogled zdi, da za tek ne potrebujemo prav posebne in drage opreme, pa se lahko kaj hitro izkaže, da nismo imeli povsem prav. Za to priljubljeno športno dejavnost je namreč še kako pomembno, kakšna obuvala nosimo. Če boste za tek obuli čevlje, ki vam najprej padejo pod roke, se boste lahko že med samim tekom ali po njem soočali s težavami.

Ker nakup copatov za tek niti ni tako enostaven, smo preverili, na kaj morate biti še posebej pozorni. Če boste skrbno upoštevali vse nasvete, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju, si boste zagotovili odlične tekaške copate, v katerih ne boste samo uživali, temveč boste lahko dosegali tudi zelo dobre rezultate.

1. Posezite po večji številki

Priporočamo vam, da za tek izberete velikost čevlja, ki je za pol ali eno številko večji od vaše preostale obutve. Sledite pravilu enega prsta; med prsti in sprednjim delom tekaških copatov naj ostane vsaj za en prst prostora.

2. Vzemite si čas in preizkusite več modelov

Ko boste nakupovali nove tekaške copate, tega ne počnite v naglici. Vzemite si čas in preizkusite čim več različnih modelov. Tako boste najbolje vedeli, kateri so najudobnejši in se odlično prilegajo vašim stopalom.

3. Določite si obliko stopal

Če si boste že takoj na začetku nakupa tekaških copat določili obliko svojih stopal, boste v trenutku precej zožali izbor pestre in bogate ponudbe. Pri tem imajo najpomembnejšo vlogo širina podplata, višina in lok narta. Pomagajo naj vam prodajalci, ki vas bodo na podlagi tega usmerili k pravim modelom.

4. S seboj vzemite stare tekaške copate

Čeprav stari tekaški copati ne izgledajo ravno mikavno, si z njimi pri nakupovanju lahko pomagate bolj, kot si morda mislite. Prodajalci bodo na podlagi tega preučili obrabljenost in tako določili način teka. Kaj hitro jim bo postalo jasno, kaj je za vas najbolje.

5. Prodajalcu zaupajte svoje tekaške načrte

Priporočamo vam, da pri nakupu tekaških copat prodajalcem zaupate svoje tekaške načrte in navade. Povejte jim, kako pogosto se ukvarjate s tekom, koliko kilometrov naenkrat naredite ter po kateri podlagi najpogosteje tečete. Prodajalci bodo na podlagi tega natanko vedeli, kateri copati za tek imajo za vas ustrezni oporo, oblazinjene in oprijem.

6. Tekaške čevlje nakupujte v popoldanskem času

Priporočamo vam, da copate za tek kupujete popoldne. Tako se boste lahko izognili nakupu pretesnih copat. V tem času vam noge nekoliko zatečejo, kar je sicer povsem normalno.

7. Ne osredotočajte se preveč na zunanji izgled

Za konec naj vas opozorimo še na to, da se ne osredotočajte preveč na zunanjost čevljev za tek. Vsekakor izberite lepe in privlačne copate, v katere se boste radi obuvali, vendar za to poskrbite šele, ko vaši tekaški copati ustrezajo vsem drugim pomembnejšim kriterijem, ki vplivajo na udoben in zdrav tek.

Podobne teme: