Nadzor delovanja strežnika z naprednim vmesnikom

5 Sep

Vzdrževanje spletne strani velikokrat zahteva, da spremenimo določene parametre strežnika. Obenem je potrebno ustvariti nove poštne račune, poddomene ipd., med poslovno rastjo našega podjetja. Vse to in še več je mogoče z nekaj preprostimi kliki, če uporabljamo vmesnik cPanel, ki je namenjen tudi neizkušenim uporabnikom. Omogoča nam, da spreminjamo pomembne lastnosti strežnika in naše spletne strani, ne da bi potrebovali znanje o HTML ali drugem računalniškem jeziku. Omenjen vmesnik ponujajo skoraj vsi ponudniki gostovanja spletnih strani za svoje stranke, saj močno olajša potrebe po rednem vzdrževanju strežnika in spletne strani.

Vmesnik cPanel je z nami že od leta 1996

Že več kot 20 let nazaj je vmesnik cPanel prvič postal dostopen javnosti. Skozi to obdobje je bil nadgrajen z novimi funkcijami, kar ga je naredilo vedno bolj popularnega. Del slave gre tudi pripisati nizkim strojnim zahtevam, ki minimalno obremenijo delovanje strežnika. Dandanes je to eden izmed najbolj priljubljenih vmesnikov za poganjanje spletnih strani vseh velikosti.

Že več kot 20 let nazaj je vmesnik cPanel prvič postal dostopen javnosti. Skozi to obdobje je bil nadgrajen z novimi funkcijami, kar ga je naredilo vedno bolj popularnega.

Do osnovnih in bolj naprednih funkcij je mogoče dostopati z nekaj preprostimi kliki. Tako ni potrebno več uporabljati FTP dostop do strežnika za nalaganje in brisanje video, avdio ter drugih digitalnih vsebin. Vse, kar potrebujemo je dostop do spleta in brskalnik, da se povežemo v cPanel na terenu, v pisarni ali doma.

Vmesnik cPanel nudi preprost dostop do uporabnih funkcij strežnika

Včasih je bil postopek ustvarjanja novih poštnih računov, poddomen ipd. na strežniku dokaj težaven. To je opravil lahko le sistemski administrator ali tehnik, ki se je spoznal na delovanje spletne kode. Dandanes pa je to možno opraviti tudi preko cPanel-a brez težav. Tudi neizkušeni uporabniki lahko hitro opravijo osnovna vzdrževalna dela, kot so:

  • Ustvarjanje poddomen
  • Ustvarjanje pravic administratorskih in drugih računov za dostop do cPanel vmesnika
  • Nadzor nad delovanjem strežnika oziroma pregled uporabe njegovih sredstev, kot so pasovna širina, procesorska moč, prostor na trdem ali SSD disku ipd.
  • Namestitev SSL certifikata
  • Dodajanje in brisanje digitalnih vsebin na strežniku
  • Namestitev spletnih gradnikov

Zelo pomembno je, da z uporabo cPanel-a močno zmanjšamo možnost ponesrečenega izbrisa spletne kode in druge človeške napake. Tako se izognemo sesutju naše spletne strani pri vzdrževalnih delih, kar je velik plus.

Namestitev gradnikov preko cPanel-a

Današnje spletne strani lahko ustvarimo zelo hitro. To je možno doseči z uporabno gradnikov, ki jih namestimo na strežnik. Vmesnik cPanel nam omogoča hitro namestitev WordPress, Joomla, Drupal in drugih gradnikov. Tako lahko pričnemo izdelovati spletno strani nemudoma, ko zakupimo strežnik.

Napredne funkcije v cPanel-u nam tudi omogočajo, da naredimo popolno varnostno kopijo naše spletne strani. To je idealno, če jo nameravamo prenesti na drug strežnik ali pa želimo imeti kopijo, ki nas bo rešila v primeru sesutja kode, hekerskega napada na strežnik ipd.

Podobne teme: