Chia semena – popolno superživilo

19 Jan

Pomen zdravega življenja se vedno bolj poudarja, saj naše prehrambne navade postajajo vse slabše, kot to velja tudi za stil življenja nasploh. V zadnjem času pa je prišlo kar do nekakšne revolucije na področju zdrave prehrane, saj so velik komercialni uspeh doživela tako imenovana superživila, ki v primerjavi z »običajnimi« živili nudijo veliko več hranilnih snovi in manj tistih snovi, katerim se je dobro izogibati.chia-semena Uspeh teh živil seveda lahko pripišemo tudi vsesplošni potrebi po hujšanju, saj superživila pogosto predstavljajo znaten del diete tistih, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Ob vsem tem navdušenju pa je seveda nastala tudi precejšnja zmeda, saj se je s pojmom superživilo začelo v želji po komercialnem uspehu označevati vsa mogoča živila. Če se res posvetimo hranilni vrednosti živil pa ugotovimo, da pravzaprav le redke ustrezajo temu poimenovanju. Gotovo pa bomo med tistimi živili, ki so najbolj vredna naziva superživila (www.super-obrok.si), našli chia semena.

Zakaj uživati chia semena?

Obrok iz chia semen je vsestransko koristen, ne samo za tiste, ki želijo shujšati, temveč za prav vsakogar, ki bi rad naredil spremembo od običajne manj zdrave prehrane. Ta mala semena se namreč ponašajo s presenetljivo hranilno vrednostjo. Vsebujejo ogromno vlaknin in bogato zalogo beljakovin, pa tudi veliko koristnih maščob, mineralov in vitaminov, posebej pa gre omeniti še antioksidante. Pri tem še bolj veseli dejstvo, da imajo nizko kalorično vrednost in skorajda zanemarljivo malo ogljikovih hidratov. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin se obrok iz chia semen priporoča veganom in vegetarijancem, ki beljakovin ne pridobivajo iz mesa, prav njim pa je pisana na kožo tudi vsebnost omega-3 maščobnih kislin.
Kaj to pomeni v praksi? V prvi vrsti gre omeniti pozitivne učinke chia semen na izgubo telesne teže. Zaradi vlaknin semena vpijajo vodo in s tem zagotavljajo občutek sitosti, zmanjšajo pa željo po hrani, predvsem po tistih nezdravih prigrizkih, ki so glavni krivec za odvečno težo. Nadalje so chia semena odličen dodatek tudi za tiste, ki so sicer zadovoljni s svojim telesom in zdravjem. Koristijo pri uravnavanju krvnega sladkorja in nasploh krepijo metabolizem, zaradi visoke vsebnosti mineralov in beljakovin pa so odlične za kosti.
Na koncu pa ne moremo mimo široke palete različnih receptov, ki vsebujejo chia semena. Pravzaprav te semena lahko dodate praktično katerikoli jedi, lahko pa jih grizljate kar brez dodatkov. V vsakem primeru boste bistveno izboljšali hranilno vrednost svojega obroka in tako dolgoročno koristili svojemu zdravju in počutju.

https://www.youtube.com/watch?v=6JYV6dS9_ws

Podobne teme: