Z inhalatorjem do lažjega prebolevanja prehladnih obolenj

12 Jan

Prehladna obolenja lahko hitro preidejo na kakšna hujša obolenja, še predvsem pri otrocih. Ultrazvočni inhalator pomaga pri lajšanju simptomov in redčenju sluzi. Po inhaliranju lažje dihamo, kar je pomembno še posebej ponoči.

Kdaj so potrebne domače inhalacije?

Uporaba inhalatorja je pomembna ob:

  • prehladnih obolenjih,
  • vnetju sinusov,
  • kašljanju,
  • bronhitisu,
  • trdovratni sluzi,
  • vnetju žrela,
  • polipih.

Zdravniki priporočajo inhalacije tudi v primeru jemanja zdravil za pljuča.

Z inhalatorjem zdravimo pljučne bolezni

Zdravniku priporočajo  ultrazvočni inhalator ob dolgotrajnem zdravljenju kroničnih bolezni, kot sta astma in bronhitis. Vdihovanje s pomočjo inhalatorja je pomembno tudi v primerih, ko pacient ne more uživati antibiotikov na druge načine ali pa ne more uporabljati zdravil v obliki razpršil. S postopnim inhaliranjem fiziološke raztopine oboleli lažje diha, saj se odpirajo pljučni mešički, ki so drugače polni sluzi zaradi bolezni. V primeri zamašenih dihalnih poti, predvsem nosu pa so inhalacije pomembne za odpiranje vseh dihalnih poti.

Inhalacije za otroke

Majhni otroci ne znajo obrisati nosu in izkašljati sluzi. Za redčenje sluzi sta tako pomembna velika količina vnesene tekočine v telo ter inhalacije. Ultrazvočni inhalator se uporabi pri zdravljenju astme, bronhitisa, vnetja ušes, vnetja sinusov, pri prehladu in gripi ter pri povečani količini sluzi v nosu. Zdravljenje z inhalatorjem preprečuje napredovanje bolezni iz nosnega predela do pljuč. Otrok zaradi inhalacij lažje izkašljuje in izpljune sluz. Ultrazvočni inhalator je tako tih, da lahko starši nastavijo masko otroku tudi med spanjem.

Inhalacije za odrasle in starostnike

Odrasli in starostniki uporabljajo inhalator za lažje izkašljevanje. V primeru zdravljenja starostnikov pa vpihovanje s pomočjo naprave olajša vnos zdravil za pljuča. Nekateri starostniki namreč ne znajo uporabljati kortikosteroidov v razpršilniku. Zdravilo tako vdihujejo skupaj s fiziološko raztopino v inhalatorju ter kasneje izkašljujejo sluz. Vdihovanje hlapov tudi redči sluz in omogoča izkašljevanje brez bolečin. Lahko se uporablja tudi po koncu bolezni za ohranjanje dobre forme dihalnih poti. Povečana uporaba je priporočljiva v jesenskem in zimskem obdobju, ko je večja možnost za virusna in bakterijska obolenja.

Kako deluje ultrazvočni inhalator?

Ultrazvočni inhalator je sestavljen iz električne naprave, cevke s posodo za fiziološko raztopino, ustnika, maske in nosnika. Ko napravo sestavimo, najdemo posodico v cevki, kamor dodamo fiziološko raztopino. Po potrebi dodamo tudi zdravila. Zdravniki odsvetujejo vdihovanje eteričnih olj, saj lahko iritirajo pljuča. Inhalacija poteka toliko časa, da se fiziološka raztopina porabi. Priporočljivo je inhaliranje vsaj dvakrat do trikrat dnevno do izboljšanja zdravstvenega stanja. 

Čitajte i sljedeći članak: Pekoč jezik kaže na pomanjkanje vitamina B1 in želodčne kisline

Pekoč jezik je znak za pomanjkanje želodčne kisline ter vitamina B1. 

Podobne teme: