Kolagen kot najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu

14 Jan

V telesu človeka je kar 28 različnih vrst kolagena. To predstavlja skoraj tretjino vseh beljakovin. Kolagen je ključen pri gradnji kože, mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv. Ker ima tako pomembno vlogo v telesu, ga je zato še toliko nujneje dodajati. Še posebej tedaj, ko ga telo ne zmore pridelati v dovolj velikih količinah.

Kolagen naše telo torej proizvaja samo, a po 20. letu starosti se proces nastajanja upočasni. Najprej se to opazi na koži, ki postaja upadla in suha. Pojavljati se pričnejo prve gube, nohti so krhki ter lomljivi, lasje tanjši. Ne nazadnje se upad kolagena kaže tudi v oteženem gibanju. V tem primeru je kolagen izjemno dobrodošla sestavina v obliki prehranskih dopolnil kot tudi v obliki kozmetičnih izdelkov.

Uživanje kolagena v obliki prehranskega dopolnila

Kolagen v obliki prehranskega dopolnila mora vključevati vse potrebne aminokisline za sintezo. Ob rednem uživanju kakovostnega kolagena lahko rezultate opazite že v zelo kratkem času. Študije so dokazale, da se hidrolizirani kolagen v telesu najbolje absorbira.

Kolagen kot prehransko dopolnilo
Kolagen za sijoče lase in napeto kož

V večji meri namreč nepoškodovano prehajajo skozi steno črevesja, od koder nato prehajajo v kri.

Ključna razlika med različnimi oblikami kolagena je velikost molekul kolagena. Ta namreč določa, kje v našem telesu se bo hidrolizirani kolagen naložil.

Znaki pomanjkanja kolagena

Tipični znaki pomanjkanja kolagena so siva, upadla ter postaran koža, vidne gube, strije, celulit, krhki, suhi lasje, izpadanje las, bolečine v sklepih, krhkost kosti, težave vezivnega tkiva, hormonsko ravnovesje, prebavne težave, napihnjenost, zaprtost, driska, lomljivi in tanki nohti.

Video: Kolagen – kaj je in za kaj je koristen

S starostjo se nam zgornja plast kože tanjša, posledično izgublja na elastičnosti. To vodi v izrazite gube. Ker so lasje 90 % sestavljeni iz aminokislin, je njihovo stanje odvisno od hranil. 

Uporaba kolagena za sijoče, mehke in močne lase

Manjše obrazne gube in redčenje las so prvi znaki za pomanjkanje kolagena v telesu. Če se ne lotimo sprememb v prehranjevanju oziroma v telo ne vnašamo prehranskih dopolnil, so lasje in koža na udaru.

Kolagen učinkovito preprečuje cepljenje las, naredi jih veliko močnejše in gostejše. Ko telo napolnimo z dovoljšnjo mero kolagena, ti postanejo daljši, bolj gosti, sijoči in ne nazadnje tudi veliko bolj zdravi.

Podobne teme: