4 predlogi za nabiranje kondicije

22 Feb

Preden začnete s telesno aktivnostjo in nabiranjem kondicije, morate obvladati najpomembnejšo obliko gibanja. Ste vedeli, da je to dihanja? Verjetno ne. In ko ga boste končno obvladali, se lahko posvetite še drugim telesnim dejavnostim in nabiranju primerne količine kondicije. Telesna aktivnost je v resnici nujen del vašega življenja, ker trenirana mišica potrebuje za svoje delo manj kisika. Med telesno vadbo boste trenirali skeletne in dihalne mišice, posledično boste izboljšali tudi kakovost življenja.

V nadaljevanju vam predstavljamo štiri oblike telesne vadbe, s katerimi boste poskrbeli tudi za odlično kondicijo, ki jo zagotovo potrebujete za opravljanje vsakodnevnih obveznosti. Če boste po prebranem dobili pravo motivacijo, pa vas povabimo, da obiščete še spletni portal https://www.aktivni-fit.si/, kjer vas čaka še več koristnih informacij na to temo.

1. Hoja

Človek, ki je omejen z vsakodnevnimi aktivnostmi, ima željo tudi hoditi, in to po stanovanju, stopnicah, trgovini, gozdu. Hojo priporočamo prav vsakomur od vas, saj je najboljši in hkrati najnaravnejši način razgibavanja in pridobivanja kondicije.

Za hojo je značilno, da istočasno utrjuje veliko mišičnih skupin telesa. Zanjo ne potrebujete nobene posebne opreme. Pri njej boste lahko zelo hitro ocenili svoje fizične zmogljivosti. Priporočamo vam, da pri hoji delate kratke korake, spustite ramena, zravnate hrbtenico in sprostite roke, da se bodo gibale v ritmu hoje. Dihajte povsem enakomerno s trebušno predpono.

2. Tek

Teku namenite vsaj urico svojega časa. To lahko naredite trikrat na teden. Za ogrevanje najprej odtecite kakšen kilometer ali dva, nato pa naredite še raztezne vaje za moč. Šele nato lahko sledi glavni program, na primer tempo tek, intervalni teki, počasnejši teki in pospeševanja. Že po zelo kratkem času boste lahko opazili, da se je vaša kondicija bistveno izboljšala.

3. Plavanje

Plavanje je primerno za vsa življenjska obdobja in različne stopnje psihofizične pripravljenosti. Pri njem uporabljate vse velike skupine mišic, hkrati pa od vas zahteva tudi dodatno dejavnost srca in pljuč ter izboljša rabo kisika. Zelo ugodno vpliva na gornji del telesa, na trup in noge.

S plavanjem boste krepili mišično moč, povečevali boste svojo vzdržljivost in gibčnost ter izboljšali telesno držo. Za plavanje velja, da je dobrodejno kot tek, obenem lahko nadomesti trening z utežmi. Ne obremenjuje sklepov in sklepnih vezi, zato je primerno tudi za ljudi, ki so pretežki, in za vse tiste, ki se na novo spopadajo z gibanjem in rekreacijo.

4. Kolesarjenje

Če redno kolesarite, potem naj vam zaupamo, da ste v povprečju lahko bolj v formi kot deset let mlajši ljudje, ki jim kolesarjenje ni všeč. In to še zdaleč ni vse. S to obliko vadbe se lahko ubranite marsikatere sodobne bolezni. S kolesarjenjem poskrbite še za lepo oblikovano telo. Ko boste sedeli na kolesu, se bo povečala tudi moč srca in njegova učinkovitost.

Podobne teme: