Izgubljene datoteke? Pozanimajte se za reševanje podatkov

15 Avg

Znan slovenski pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot zdraviti, vendar smo ljudje žal narejeni tako, da se s preventivo bolj poredko ukvarjamo. Ker pozabimo, nimamo časa, ali pa smo enostavno preveč leni. In to velja vsekakor tudi za podatke, ki jih imamo shranjene na svojem računalniku.

resevanje-podatkov-anni

Dobro vemo, da je lahko zdravljenje oziroma reševanje podatkov povsem nepotrebno, če poskrbimo, da so ti varno shranjeni – pa vendar se nam vedno znova dogaja, da varnosti svojih podatkov oziroma svojih datotek in vsega shranjenega dela ne namenimo prav nobene pozornosti, nato pa se jezimo sami nase, kadar gre kaj narobe.

Kdaj je potrebno reševanje podatkov?

Običajno je potrebno reševanje podatkov takrat, kadar pride do malfunkcije našega računalnika ali zaradi težave s strojno opremo, ali težave s programsko opremo.
Okvara računalnika, pri kateri je ena najbolj pogostih prav okvara diska, se nam lahko pripeti vedno, ne glede na to, kako nov ali star je naš računalnik, ali smo zanj plačali malo ali celo bogastvo, ali gre za proizvod prestižne ali bolj povprečne blagovne znamke oziroma proizvajalca. Da bo okvaro preprečili, sami ne moremo kaj veliko storiti, tako da je ob težavah s strojno opremo reševanje podatkov pač nujno.
Kaj pa težave s programsko opremo? Tu lahko potrebo po reševanju podatkov preprečimo na dva različna načina. Prvi je da računalnik dobro zaščitimo tako s požarnim zidom kot z varnostnim programom, ki vsebuje antivirusni program, še bolje pa je, če se namesto za brezplačno različico protivirusnega programa odločimo za plačljivo, ki omogoča tudi preverjanje drugih nevarnosti. Drug pomemben dejavnik pa je seveda ta, da smo pazljivi pri svojih aktivnostih na spletu – pri obiskovanju sumljivih spletnih strani, nalaganju sumljivih programov, dovoljevanju dostopa nepreverjenih ponudnikov in podobno. Razlog za okvaro in potrebo po reševanju podatkov se namreč mnogokrat prične prav z neprevidnostjo oziroma naivnostjo ter premalo znanja pri uporabi spleta.

Kako se obvarovati?

Da bi bila potreba po reševanju podatkov čim manj verjetna, je potrebno redno skrbeti, da delamo varnostne kopije vseh datotek. Svoje delo morate shranjevati tudi v primeru, da še ni povsem dokončano, da ne pride do težave ravno takrat, ko ste že skoraj pri koncu. Shranjujete lahko na fizične medije, na primer usb ključek, zunanji disk ali dvd, ali pa tudi na različne virtualne prostore, ki so namenjeni prav shranjevanju in delitvi datotek. Varnostne kopije vam bodo v primeru okvare računalnika omogočile, da boste zgolj nadomestili pokvarjen del ali vso programsko opremo odstranili in naložili na novo – vse drugo pa boste imeli na varnem.

Kako uspešno je reševanje podatkov?

Če niste naredili varnostnih kopij in vam grozi, da boste ali zaradi strojne okvare ali zaradi kakšnega trojanca ostali brez svojih datotek, nikar ne obupujte. Kontaktirajte podjetje, ki se ukvarja z reševanjem podatkov in hitro boste imeli spet vse datoteke, ki jih potrebujete. Uspešnost reševanja podatkov pri specializiranih profesionalcih je namreč izjemno visoka in le v izjemnih primerih se zgodi, da podatkov dejansko ni mogoče rešiti in pridobiti nazaj.

Podobne teme: