Po novo znanje kar na internet

22 Maj

Se še spomnite časov, ko ste morali v knjižnico, če ste potrebovali podatke ali si želeli razširiti obzorja? Knjige so stoletja veljale za vir znanja in modrosti, še pred njimi pa se je to delilo v obliki ljudskih izročil in zapisov ter poslikav. Težava teh starih medijev je bila večinoma v tem, da so terjali izredno veliko prostora za hrambo, poleg tega pa niso bili prosto dosegljivi. Znanje je bilo tako nekoč celo stvar družbenega položaja.

Sodobna tehnologija nam je na področju splošnih in specialnih znanj prinesla velik napredek. Ne glede na to, ali raziskujemo znanstvene ali tehnične teme, ali pa si zgolj želimo razširiti obzorja, lahko danes črpamo s spleta. Medij, ki prinaša veliko novih in zanimivih vsebin, pa ima seveda tudi precej pomanjkljivosti.

Znanje na internetu iščite kritično

Informacijska doba naj bi znanju prinesla zgolj pozitivno, a na žalost ni tako. Med spletnimi mediji oziroma spletnimi stranmi je potrebno dobro izbirati, saj informacije pogosto niso objektivne, prav tako pa tudi ne vedno resnične. Pogosta so zavajanja, ki so lahko tako namerna kot nenamerna, zato je se je potrebno naučiti ločevati med kredibilnimi in nekredibilnimi, kakovostnimi in nekakovostnimi vsebinami. In to ne velja zgolj za strokovne tematike, temveč tudi za informacije povsem splošnega značaja ali namenjene za uporabo v vsakdanjem življenju.

Potrebujete primer? Že na stani s kuharskimi recepti se vam lahko pripeti, da gre za recept, ki dejansko ni preizkušen, zato vam jed nazadnje ne uspe. Če takšne “na hitro” in zgolj z željo po dobičku ustvarjene stvari dojemate kot kredibilne na bolj pomembnih področjih, pa je težava lahko še večja. Kar predstavljajte si, kaj se lahko zgodi, če “nasedete” nepravilnim zdravstvenim informacijam!

Skupki informacij niso vedno skupki znanja!

Osnovno pravilo naj bo, da ste pri informacijah in znanju vedno kritični in razmišljate s svojo glavo. Ne verjemite jim na slepo, temveč se vedno vprašajte, zakaj je podano neko prepričanje in na čem temelji. V Sloveniji je veliko spletnih strani, ki podajajo odlična splošna, vsakdanja znanja, na primer Prostovoljec.si, ki vas informira o najrazličnejših področjih. Kadar je potrebno bolj specifično znanje, pa velja brskati po bolj specifičnih spletnih straneh, namenjenih posamezni tematiki, prav tako pa dobro preveriti, kdo jih pripravlja.

So vsebine delo strokovnjakov ali le mnenja laikov? So v ozadju podjetja in institucije, kjer je dobro razmerje med željo po podajanju informacij in željo po zaslužku? Boste informacije uporabili tako, da ne morejo škoditi tudi v primeru, da so napačne, ali bi to lahko predstavljalo resno težavo?

Bistven je torej kritičen um, ki zna informacije ločevati na pravo znanje in na vsebine, ki nimajo podlage v dejstvih. Tako je lahko uporaba interneta koristna in vam pomaga, da veste več.

Podobne teme: